Доналд Тръмп е по-лош умиротворител на Владимир Путин и Русия, отколкото британският премиер Невил Чембърлейн от 30-те години на миналия век, известен с провалената си "политика на умиротворяване" на Адолф Хитлер и нацистка Германия.

Това обяви Джим Хайнс - конгресмен от Кънектикът, който е част от комисията по разузнаването в Камарата на представителите, в интервю за британския One Decision Podcast. Един от водещите на медията е бившият шеф на британската разузнавателна агенция МИ-6 сър Ричард Диърлъв.

По думите на демократа бившият президент действа като "едноклетъчен организъм" във възпрепятстването на помощта за Украйна.

"И двамата (Тръмп и Чембърлейн) предприемат акт на умиротворяване, но Невил Чембърлейн, без значение дали го обичам, или го мразя, мисля, че вероятно е обмислял това. Доналд Тръмп е донякъде като едноклетъчен организъм: той реагира на един-единствен стимул: "Това кара ли ме да се чувствам добре, или ме кара да се чувствам зле?" И Украйна го кара да се чувства зле, защото той беше импийчнат заради Украйна."

Първият импийчмънт на Тръмп възникна от опитите му да изнуди Украйна да представи данни за престъпни дейностви на свои политически противници (включително Джо Байдън), спирайки военните доставки за страната, необходими за отблъскване на руската агресия.

"Някои хора канализират онзи традиционен изолационизъм, който винаги е имал привърженици в нашата страна", посочва Хаймс. "И между другото, това не е ужасен инстинкт, нали? Има епизоди от нашата история, в които вероятно е трябвало да действаме малко по-изолационистки. Но сега идва Доналд Тръмп като едноклетъчен организъм, който казва "Украйна е лоша" и неговите помощници казват: "Шефът мисли, че е лоша." И знаете ли, страшно много от моите колеги просто осъзнават, че ако се изправят и говорят неща, противоположни на това, което казва лидерът на култа, те ще изложат собствената си кариера на риск".