Белгия дължи незавимостта си на Русия, заяви президентът Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

Той каза това по време на Световния фестивал на младежта в селището Сириус. Путин направи прозрението в отговор на въпрос на млад гост от Белгия.

„Белгия в значителна степен се е появила на картата на света като независима държава благодарение на Русия и позицията на Русия. Но днес това вече няма значение“, каза Путин.

И допълни, че важното е, че Русия има своя предистория на отношенията с много страни по света. И те обикновено са положителни.

Истината обаче е точно обратната, коментира „Политико“.

Когато пред 1830 г. Белгия се надига срещу Нидерландия, в чийто състав влиза по онова време, Русия е на страната на Ниската земя. Тя дори се готви да изпрати войски, за да помогнат за разгрома на белгийските въстаници, като се опасява от подобни бунтове в другите големи монархии в Европа.

Горяма част от тези войници са били поляци. Цар Николай I обаче е бил принуден да ги пренасочи към Полша заради избухналото там Ноемврийско въстание, пак през 1830 г. След смазването на бунта много полски офицери избягали в Белгия и помогнали за укрепването на нейните въоръжени сили.

Пред същата година Русия е принудена да признае белгийската държавност на Лондонската конференция.

Така че Белгия дължи независимостта си по-скоро на антируските полски революционери, заключава „Политико“.

Путин често е обвиняван в исторически ревизионизъм. Той неведнъж е твърдял, че Украйна исторически е част от Русия.