След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че почти сигурно отиваме на избори 2 в 1, днес той каза точно обратното - че ще има преговори.

"Разбира се, че ще има преговори, Мария Габриел ще ги покани", каза в Букурещ Борисов, където е на конгрес на ЕНП. "Нали трябва да се приберем, водим двустранни срещи. Ние сме сериозна партия", каза още Борисов, цитиран от БТА.

Той все пак отново определи поведението на "Продължаваме промянада - Демократична България" като "безумно". Вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" вкараха като първа точка от дневния ред оставката на премиера Николай Денков и тя бе приета.

"Всичко това трябваше да се реши предварително кога, как и защо е", отговори той, попитан очаква ли, че президентът Румен Радев ще даде време на ГЕРБ и на ПП-ДБ за преговори. "Не знам, за толкова неща не си държат на думата, а за това са се хванали, че оставката точно на 6 март трябва да се даде. Можеше да се даде в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, когато сме уточнили всичко", коментира лидерът на ГЕРБ. 

И допълни, че "в случая президентът изобщо не ни е виновен".

"Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики ни тласнаха в криза. Предполагам, че президентът е разумен човек и няма дори да иска да се забърка в тази каша, в която вкарахме политическата система заради егото, гордостта и не знам какво още на тези хора", каза още Бойко Борисов. 

Според него партньорите му не разбират, че лидерството на премиера е много важно, въпреки че през последните години премиерската роля се е обезличила. Той обясни защо е поискал оставката на правителството да закъснее с няколко дни.

"Мария Габриел, която е кандидат за премиер, съответно и избран от нея помощен екип в сферите, които са най важни - правосъдие, енергетика, строителство, ще управлява този кабинет. Тя ще каже с кои министри може да работи и затова е логично преговорите да се водят от този човек.

Искаме ли премиер послушко или такъв, с уважение го казвам, като академик Денков, който никога не можеше да вземе решение, докато не чуе Иван, в случая Модев, докато не чуе Кирил, докато не чуе Асен, докато не чуе една поредица хора.

Премиерът е овластеният от парламента и от народа да взима бързи, смели и категорични правилни решения - дори и да сгреши, но неговите решения", каза Борисов. 

Той попита как би се чувствал премиерът Денков, когато "над главата му седят" още четирима-петима лидери.

"Той чувства ли се ръководител на това, което е. Не искам Мария Габриел да се чувства послушко или преди нещо да каже да трябва да се обади да пита някого. Тя трябва да взима сама решенията си веднага и бързо", каза Борисов. 

По думите му Габриел трябва да си подбере екипа и да каже, че може да работи. Тогава вече имат роля лидерите на партиите, които да подишат споразумението. 

Борисов говори и за инфраструктурата в България, която определи като "жалка кал", а по думите му акад. Денков се хвалел, че я бил подобрил. 

"С приблизително по 2 млн. лева по-скъпо на километър строи Денков от Борисов", каза още председателят на ГЕРБ. 

Борисов коментира, че се е видял днес с канцлера на Австрия Карл Нехамер по повод влизането на България в Шенген по суша, но заяви, че още трябва да си говори с него.