С 400 от общо 489 валидни гласа Урсула фон дер Лайен бе избрана днес за водещ кандидат на листата на Европейската народна партия (ЕНП) за изборите за Европейски парламент през юни. Това стана във втория ден от конгреса на партията в Букурещ. След оповестяването на резултатите в заседателната зала прозвуча химна на Европа - "Одата на радостта" и всички делегати се изправиха на крака.

Партията, която постигне най-добри резултати на изборите за Европейски парламент, по правило назначава следващия председател на ЕК. Проучванията на общественото мнение поставят ЕНП като първа политическа сила в перспективата на европейските избори през юни.

"До изборния ден остават 90 дни. ЕС е най-ценното нещо, което трябва да пазим и за бъдещите поколения", каза Урсула фон дер Лайен на заключителната пресконференция.

Тя отново засегна някои външнополитически теми като войната в Украйна.

"Владимир Путин не трябва да печели войната в Украйна. Ще стоим до Украйна по стъпките й към Европа. Това е единственият начин, по който можем да запазим сигурна Европа", каза Урсула фон дер Лайен.

Тя подчерта необходимостта от много повече инвестиции в европейската сигурност. 

В отговор на въпрос за призива на Киев към Запада да му отпусне замразени руски активи в чужбина, които да се използват за възстановяването на Украйна, председателката на Европейската комисия каза, че тече разискване по темата в рамките на Г-7 и процесът още не е приключил.

Запитана за концепцията за прехвърлянето на бежанци в трети страни, която е залегнала в манифеста на ЕНП, приет вчера на конгреса на партията в Букурещ, тя обясни, че концепцията не е нова. Урсула фон дер Лайен посочи, че това трябва да са сигурни трети страни, но не уточни кои ще са те.