„Време е да започнем разговори за използването на печалбите от извънредните приходи от замразените руски активи за съвместно закупуване на военно оборудване за Украйна“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори в Европейския парламент в Страсбург на дебат за европейската сигурност и отбрана.

„Не би могло да има по-голям символ и по-голяма полза от тези пари, за да станат Украйна и Европа по-безопасно място за живеене. В крайна сметка става дума за това Европа да поеме отговорност за собствената си сигурност“, изтъкна Фон дер Лайен.

Тя бе категорична, че Европа няма време да заобикаля по въпроса. Защото тя не разполага с лукса на комфорта, няма контрол върху изборите или решенията в другите части на света.

„Със или без подкрепата на партньорите, не можем да позволим Русия да спечели. И цената на несигурността – цената на руска победа – е доста по-висока от спестяванията, които можем да направим сега. Затова е време Европа да се укрепи“, каза председателят на ЕК.

По думите й през последните години са били разбити много европейски илюзии:

„Илюзията, че мирът е постоянен. Илюзията, че икономическото благоденствие може да има за Владимир Путин по-голямо значение от разрушаването на свободна и демократично Украйна. Илюзията, че Европа сама прави достатъчно за сигурността – била тя икономическа или военна, конвенционална или киберсигурност.“

Същевременно Европа наблюдава силата и опасността от надигащия се съюз на авторитарните лидери, посочи Фон дер Лайен. Северна Корея извършва една след друга доставки на снаряди за Русия. Иран изпраща дронове и технологии за тях, за да бъдат нанасяни пораженя на украинските градове и граждани. Продължаващата война в ивицата Газа и дестабилизацията в Близкия изток пък показват, че идат времена на несигурност и конфликти в региона и извън него.

Отделно се наблюдава засилване на агресивна икономическа конкуренция и изкривяване на пазара. Фон дер Лайен не назова конкретна държгава в случая, но очевидно имаше предвид Китай.

Сега вече е ясно, че няма място за повече илюзии. А Путин е използвал дивидента от мира за своята война.

Заплахата от война не е невъзможна

„Заплахата от война може да не е неизбежна, но не е невъзможна. Рисковете от война не трябва да бъдат раздувани, но трябва да бъдем подготвени за тях“, предупреди Фон дер Лайен.

Според нея подготовката започва със спешната необходимост от възстановяването, снабдяването и модернизирането на въоръжените сили на страните членки. Европа трябва да разработи и произведе оперативни способности от следващо поколение, които да печелят битки, както и да гарантира, че има повече материално и технологично превъзходство, което може да бъде необходимо в бъдеще. Това означава турбо зареждане на европейския отбранителен индустриален капацитет през следващите 5 години.

„В сърцевината на това трябва да има един прост принцип – Европа трябва да харчи повече, по-добре, по европейски. Ще излезем през следващите седмици с първата в историята Европейска индустриална отбранителна стратегия“, обяви Фон дер Лайен.

Една от основните цели на Стратегията и Европейската програма за инвестиции в отбраната, която ще бъде огласена заедно с нея, ще бъде приоритизиране на съвместните поръчки в сферата на отбраната – както ЕС направи с ваксините срещу COVID-19 или природния газ. Това ще помогне за преодоляване на фрагментацията и увеличаване на взаимодействието.

Но е необходимо изпращане на силен сигнал до индустрията. Затова Комисията обмисля как да бъдат улеснени чрез гаранции някои предварителни поръчки за закупуване. Така ще има сигурни поръчки и предсказуемост в дългосрочен план за компаниите.

ЕК ще определи европейски отбранителни проекти от общ интерес. Към тях ще бъдат насочени главните усилия и ресурси.

Ще бъде открита Служба за иновации в отбраната в Киев, каза още Урсула фон дер Лайен. Така Украйна ще бъде приближена още повече към ЕС.

Фон дер Лайен призова страните членки да подкрепят предложението на Надя Калвиньо оглавяваната от нея Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) да даде повече средства за съвместни европейски отбранителни проекти. Обранителната индустрия има нужда от капитали и тя трябва да бъде подкрепена от заемодателите. Особено се нуждаят малките и средни предприятия (МСП).

„И в отбраната МСП са гръбнакът на нашата идустрия. Те са двигателят на иновациите и ключов фактор на единния пазар. Този въпрос се нуждае от голямо внимание. Затова лично аз подкрепям поста еврокомисар по отбраната в следващата Комисия“, каза Фон дер Лайен.

Андрей Новаков иска бързо изграждане на инфраструктура за движение на военна техника

Задължително е да има бърза процедура за изграждане на инфраструктура за за свободно придвижване на хора и стоки, а когато се налага – на отбранителна техника.

За това настоя българският евродепутат Андрей Новаков от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

„Нали не си представяте да се отбраняваме, докато нашата отбранителна техника чака в задръствания, както се случва с камионите?“, обърна се той към колегите си в залата.

Новаков припомни за проучване на Евробарометър от 2023 г., според което 8 от 10 европейски граждани искат повече пари за отбраната, общи обществени поръчки за отбранителна техника и координирани действия, за да се отбраняваме сами.

„През 2024 г. светът не е станал по-спокоен. Сигналът е ясен – всички в Европа искат обединени усилия, за да се пазим заедно. Как да го направим, освен да заделим повече пари?“, допълни българският представител.