Ще има ли сериозен ръст на цената на тока у нас през юли? Това бе една от темите на "кръгла маса" в София между представителите на Министерство на енергетиката, експерти, КЕВР и крайните снабдители днес.

Тогава цената на тока зa битoвитe пoтpeбитeли щe ce oпpeдeля нe oт Koмиcиятa зa eнepгийнo и вoднo peгyлиpaнe (KEBP), a oт Mиниcтepcĸи cъвeт - ĸaтo бaзoвa цeнa, изчиcлeнa пo oпpeдeлeнa мeтoдиĸa. Това ще продължи до 2026 г.

А е налице сериозен дефицит от 1 млрд. лв. във фонда "Сигурност на електроенергийната система", на който се разчита да финансира прехода от регулиран към свободен пазар на ток за българските домакинства,

Според председателят на ресорната парламентарна комисия Делян Добрев (ГЕРБ), може да има ръст от 20%, ако не се реши проблемът с дефицита.

"Надявам се да не се стигне до там, защото ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% увеличение на ценатана тока за всички - и за бизнеса, и за домакинствата", коментира той. "Как снабдителите на електроенергия "Електрохолд", ЕВН и "Енерго-Про" ще осигурят пари, за да плащат веднага покупките си на борсата, при положение, че после трябва да чакат 50 дни, за да им издължат домакинствата сметките за доставената енергия?"

От фонда уверяват, че има "буфер", който да помогне за първите месеци след 1 юли. Председателят на КЕВР също уверява, че не се очаква рязък ръст.