Бившият американски президент и настоящ кандидат Доналд Тръмп излезе снощи с нова позиция за китайската платформа TikTok - той вече не иска тя да бъде забранявана в САЩ. 

"Ако премахнете TikTok, Facebook и Зукършмък (от Зукърбърг и schmuck - мошеник, б.р.) ще удвоят бизнеса си. Не искам Facebook, който измами в последните избори, да печели повече. Те наистина са враг на народа", обяви Тръмп в собствената си социална межа.

Това е краен обрат за бившия държавен глава, който първи повдигна въпроса за приложението за видеа преди 4 години. През лятото на 2020-та Тръмп подписа изпълнителна заповед, която щеше да принуди ByteDance, собственикът на TikTok, да продаде платформата или тя да бъда блокирана напълно в САЩ. В мотивите й приложението бе определено като "заплаха за националната сигурност".

Заповедта му бе спряна временно в съда, а после отменена, когато Джо Байдън дойде на власт. 

Наскоро обаче група конгресмени започнаха работа по нов законопроект, който отново цели да наложи забрана на TikTok - и всяка онлайн платформа на "чужди врагове" на САЩ. Идеята е подкрепена от представители и на двете партии.

Защо Тръмп "обръща паланчиката"? Според някои анализатори той вярва, че това ще помогне на собствената му платформа. Според други има данни, че е получил поне 5,5 млрд. долара от китайски източници, докато е бил президент. Трета хипотеза е, че иска да забави решението, за да го припише като успех на следващия си мандат - ако отново влезе в Белия дом.

По всяка вероятност обаче този законопроект няма да бъде приет бързо - много от 150-те милиона американци в TikTok вече започнаха да оказват натиск на представителите си в Конгреса срещу забраната на платформата. TikTok пък сами обявиха, че се готви такава и още повече активизираха феновете си.