Група конгресмени в САЩ представиха нов законопроект, който ще принуди китайската компания Bytedance да продаде платформата TikTok, за да може приложението да остане достъпно в Щатите, съобщи Engadget.

Законопроектът с патриотичното име "Защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници“, би забранил американските магазини за приложения и уеб хостинг услуги да разпространяват TikTok, освен ако не бъде продаден от компанията майка Bytedance.

Този законопроект е поредният опит за забрана на популярната китайска видеоплатформа. През 2020 г. бившият президент Доналд Тръмп се опита неуспешно да принуди ByteDance да я продадат. Администрацията на Байдън също упражни натиск върху компанията. Наскоро федерален съдия блокира опит за забрана на приложението в Монтана.

Сега подходът е различен - проектът дава на ByteDance шест месеца, за да продаде Тикток, преди да бъдат наложени забрани. И също така изисква TikTok и други приложения, определени като заплаха за националната сигурност, да "осигурят на потребителите копие от техните данни в формат, който може да бъде импортиран" в конкурентни услуги

"Този законопроект е явна забрана на TikTok, независимо колко неговите автори се опитват да го представят другояче“, коментираха от ByteDance. "Той ще наруши Първата поправка на 170 милиона американци и ще лиши 5 милиона малки предприятия от платформа, на която разчитат, за да растат и създават работни места.“

Изпълнителният директор на платформата Шоу Чеу твърди, че продажбата няма да реши напълно опасенията относно данните на американските потребители. След години преговори с Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS), американските потребителски данни ще бъдат отделени в сървъри в САЩ и правителствени служители ще могат да извършват одити на кода и други аспекти на операциите на платформата.

По-рано тази година "Вашингтон пост" съобщи, че преговорите на TikTok с Комисията за чужди инвестиции са били „преосмислени“, тъй като администрацията на Байдън има съмнения за способността си едностранно да забрани приложението. Ако Конгресът приеме новия законопроект, това ще премахне тази пречка.