Много от добрите резултати от работата на кабинета "някакви си потънаха", обяви министър-председателят Николай Денков днес. Той представи заедно с вицепремиерката Мария Габриел и цялото правителства свършената работа на първия ротационен кабинет.

"Те потънаха не защото не са важни, а защото бяха заглушавани от други събития, които според мен са с по-малко значение, но получиха по-голямо внимание", допълни Денков.

И подчерта, че това е отчет за първите 9 месеца, което е "в средата" на управленската програма, която може би ще бъде продължена от Мария Габриел на поста.

"Това, което винаги сме казвали с г-жа Габриел е, че ще направим всичко възможно да направим плавен преход с минимални сътресения, за да можем да продължим да работим заедно”, добави той.

Правителството е отговорило на 56 питания и 1891 въпроса на депутати, проведени са 13 изслушвания и 8 блицконтрола. Но е имало отчетност не само към Народното събрание, а и пред гражданите - в социалните мрежи.

"Правехме и ежемесечни срещи във Facebook  с хората, отговаряйки на техните въпроси, което също е форма на отчетност. Смея да кажа, че това е едно от правителствата, което регулярно, в най-различни формати е давало отчет пред хората за това, какво сме успявали да направим". 

Пропуснатите постижения на правителството са одобряването на строежа на АМ "Струма", програмата на спортното министерство за финансиране на младите шампиони на България, наваксване по отношение на Териториалните планове за енергиен преход, върнати са десетки милиони от предплатени и нереализирани инхаус поръчки.

"Няколко министерства координираха усилията си, за да можем да въведем електронните бележки за учениците, електронните рецепти за пациентите и електронните глоби за пътни нарушения. Министерство на образованието създаде проекта „Дигитална раница”, който ще продължи да се надгражда. Министерство на правосъдието започна разследването на военни престъпления в Украйна по свидетелски показания на украински бежанци у нас. Министерство на труда активира над 25 000 икономически неактивни лица на пазара на труда само за последните 6 месеца на миналата година”, изброи още и премиерът.

Но призна, че са налице и редица забавяния - второто плащане по Плана за възстановяване, Националната детска болница, и други.

"Няма да спестя и това, че  често се сблъсквахме с тежки хибридни атаки, остри критики, негодувание, напрежение и дезинформация. Често тези атаки започваха от опозиционните политици. Всеки път атаката се правеше без предварително да е получена съответната информация от министерствата. Разберете, че въпросът не е в това, че ни пречите. По този начин – пречите на България да се развива по правилния начин", обяви Денков.

Според Мария Габриел партиите, подкрепящи кабинета, са успели да "смекчат противоречията и откритото недоверие помежду си".

"Те  подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина в името на едно – стабилността на страната. Демонстрирано беше лидерство, далновидност и умения за поемане на отговорност. Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност и да не се окажем отново в подготовка на поредните предсрочни избори”, каза още тя.