Парламентарната комисия по правосъдието в германската провинция Тюрингия отново свали имунитета на известен десен политик след сигнал за използване на забранен нацистки лозунг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Няколко източника на ДПА потвърдиха, че комисията е наложила мярката срещу Бьорн Хоке от "Алтернатива за Германия" още в петък.

След среща през декември в град Гера Хоке е използвал забранения девиз "Всичко за Германия", заимстван от щурмовите отряди от партията на Адолф Хитлер през 30-те години на миналия век. 

Хоке написа в "Екс", че това е осмият път, в който имунитетът му бива свален и че това нарушава правото му на свободно изразяване. Той отбеляза и че неговата партия е най-силната в Тюрингия. 

Имунитетът защитава депутатите от съдебно преследване. Ако държавната прокуратура иска да разследва някого от тях, правителствената комисия по правосъдието трябва да одобри разследването. 

Хоке е известен член на АзГ, отчасти защото често прави остри изявления, но и защото срещу него има няколко съдебни процеса. Той планира да бъде водещ кандидат на "Алтернатива за Германия" на провинциалните избори в Тюрингия на 1 септември.

Клонът на германската агенция за вътрешно разузнаване в Тюрингия категоризира Хоке като десен екстремист. В Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия АзГ също се счита за дясноекстремистка организация. Прокуратурата в Хале повдигна обвинения срещу Хоке, като посочи, че той е използвал лозунга в речта си в Мерзебург, Саксония-Анхалт, в края на май. По това време имунитетът му също е бил свален за това разследване.