"Вече няма съмнение за дясната екстремистка ориентация на "Алтернатива за Германия - Саксония".

Това обяви на 8 декември Дирк-Мартин Кристиан, ръководител на провинциалната Служба за защита на конституцията.

9 дни по-късно кандидат на "Алтернатива за Германия" (АзГ) за първи път спечели кметските избори в голям град. Става въпрос за Пирна, град в Саксония с население около 40 000 души. 

Възходът на АзГ

В някои федерални провинции АзГ вече е най-голямата партия. В Тюрингия, например, където за първи път групата бе брандирана като "екстремистка", подкрепата достига 34% - местните избиратели на Германската социалистическа партия са три пъти по-малко. По данни на "Политико" през изминалата година подкрепата за АзГ в цялата страна е нараснала със 7 на сто - от 15% до 22%. 

Обратно пропорционално е движението при социалистите и "зелените", които завършиха 2022 г. съответно с 20% и 18%, а посрещат 2024 г. с 15% и 14%.

Подкрепата за АзГ е особено тревожна предвид евроизборите през юни 2024 г., на които "позеленялата" след 2019 г. Европа може да придобие "кафеникав" оттенък.

Миграция

Тим Лохнер, победителят на АзГ в Пирна, е бивш член на Християндемократическия съюз. По думите му той напуска консерваторите заради решението на бившата канцлерка Ангела Меркел да приеме около 1 милион мигранти от Близкия изток по време на бежанската криза през 2015 г.

Броят на германците, които се страхуват, че страната им може да бъде претоварена от големия приток на мигранти, рязко нарасна през 2023 г., сочи проучване на R+V Versicherung от октомври 2023 г.

"Анкетираните се опасяват, че интеграцията няма да бъде успешна", твърди политоложката Изабел Боруки, която е работила по проучването.

Боруки добавя, че темата "тревожи еднакво хората в цяла Германия". 56% от анкетираните се страхуват, че държавата и нейните институции могат да бъдат претоварени - ръст от 11% спрямо миналата година. 

Ксенофобия и националсоциализъм

В неделя (изборния ден) в интервю за местната телевизия MDR, Лохнер бе помолен да обясни свои предишни коментари, отнасящи се до "подмяната на населението" – популярна конспиративна теория в крайнодесните среди, според която мигрантите са умишлено използвани, за да подменят бялото население. "Архитектите" на този процес най-често са евреите.

"Ако имаме определен дял чужденци в някои части на града във видими размери от 38 процента, в началните училища и занималните, тогава за мен това вече е подмяна на местното население", невинно обяснява Лохнер.

Мащабно проучване на Университета в Лайпциг от юни 2023 г. в Източна Германия разкрива, че нарастването на подкрепата за АзГ може поне частично да бъде обяснено и с ксенофобията сред местното население. Половината от общо 3500 анкетирани в Саксония, Саксония-Анхалт, Тюрингия, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания призовават да се забрани имиграцията на мюсюлмани. Близо 70% подкрепят твърдението, че чужденците идват в Германия само за да получават помощи от държавата. Антисемитизмът също е широко разпространен: почти всеки трети анкетиран се оплаква, че влиянието на евреите е твърде голямо.

"Тези резултати показват ясно, че крайнодесните партии и техните послания се харесват на голяма част от населението", пишат изследователите. "Сред привържениците на АзГ могат да се намерят най-много хора с крайнодесни нагласи".

Изследователите от Лайпциг откриват и нескрито желание за "авторитарна държавност". Мнозинството от участниците в проучването твърдят, че биха искали да видят начело на държавата "силен човек" или "силна партия".

Близо една четвърт от анкетираните посочват, че националсоциализмът има и своите добри страни. Около 33% са съгласни с твърдението:

"Трябва да имаме лидер, който управлява Германия със здрава ръка за доброто на всички".

"Екстремисти vs. некадърници"

Не всички поддръжници на АзГ носят свастики. 80% от германците определят икономическата обстановка в Германия като "несправедлива", сочи проучване на "More in Common" от август 2023 г. Те са се увеличили с 31 на сто спрямо 2021 г. Изследователите отчитат и ръст на усещането за социално неравенство сред германците - 60% от тях смятат, че обществото е разделено на богати и бедни (с 20% повече спрямо проучване от май 2022 г.). 

Според проучване на агенция Infratest dimap за германската обществена телевизия ARD, одобрението на канцлера Олаф Шолц е едва 20%. Това е най-ниската подкрепа за държавен лидер откакто се води това изследване - 1997 г. 

Германците искат управлението на социалистите да приключи. Редовните парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2025 г. Но според проучване на "Билд" от 15 декември 59% от германците искат изборите да се проведат още през 2024 г.

И можем ли да ги виним?

Икономическата мощ на Германия отслабва. Промишлеността е в криза на фона на високите разходи за енергия след кървавата руска инвазия в Украйна. Инфраструктурата е порутена, строителният сектор е в пълен колапс. Обещаният напредък в дигитализацията се забавя. Годишната инфлация през 2022 г. достигна рекордните 7,9 процента, което доведе до значителен спад на покупателната способност на германците. Особено в по-бедните региони на Източна Германия, където все повече нараства недоволството срещу решението на Берлин да пренасочва милиарди към проекти за "озеленяване" и подкрепа на Украйна. 

Там най-силно бие пулсът на "алтернативата": срещу икономическите "разхищения" на социалистите; срещу "престъпното" гостоприемство на ХДС. 

"Дамгосването" с позорната титла "екстремист" няма да спаси традиционните германски власти и партии. Те ще трябва да намерят други начини да спрaт крайнодясната вълна преди да ги залее следващото лятото.

За тяхно и за наше добро.