"Човек може да разбере някои неща, само ако сам види какво се случва. Не разбирам позицията на папата",

Това заяви днес германската външна министърка Аналена Бербок по повод думите на папа Франциск, че Украйна трябва да "развее бялото знаме" и да преговаря с Кремъл.

В предаване по германскатка обществена телевизия тя разказа за своите пътувания до Украйна и срещите й с жертви - особено с деца и жени, след което попита:

"Къде е папата? Той трябва да знае за това!"

Бербок посочи също така и че не вярва, че в момента Владимир Путин е склонен да преговаря, но подчерта:

"Ако Путин даде и най-малкия сигнал, че иска да преговаря, тогава целият свят е готов за това."

Сега за мира са необходими сила и единство - също и в НАТО, продължи Баербок и добавя, че е важно "лъжите на Путин да не се разчуят."

Външната министърка заяви, че е отворена за предложението на британския си колега Дейвид Камерън да предостави на Украйна нови крилати ракети чрез триъгълна сделка.

"Това би било една от възможностите", отбеляза тя.

В интервю за вестник "Зюддойче цайтунг" Камерън обяви намерението си "да работи възможно най-тясно с нашите германски партньори, за да помогне на Украйна". Камерън също така смята, че е възможна триъгълна сделка с Великобритания, при която Лондон да получи ракетите „Таурус“ и да даде свои ракети на Киев, което би могло да успокои опасенията на германския канцлер Олаф Шолц. Шолц отхвърля доставката на ракети "Таурус" с обсег на действие 500 км за Украйна, тъй като се опасява, че Германия може да бъде въвлечена във войната.