Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до Берлин в петък, за да се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в опит да намали напрежението по темата с военната подкрепа за Украйна, което излезе наяве през последните седмици. Това съобщиха пред "Политико" високопоставени германски и френски представители. Полският премиер Доналд Туск ще се присъедини към лидерите по-късно през деня, според германски официален представител, отбелязвайки първата среща на "Ваймарския триъгълник" - възраждане на формата на диалог между трите страни, откакто Туск отново стана министър-председател на Полша през декември.

Лидерите възнамеряват срещата да бъде демонстрация на единство след напрегнат период, в който френско-германските търкания за Украйна се превърнаха в открита вражда. Дълго тлеещото напрежение започна да кипи в края на февруари, когато Макрон отказа да изключи изпращането на западни войски да се бият в Украйна, обещавайки да направи "всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война". По-предпазливият Шолц категорично изключи използването на сухопътни войски от европейски държави.

Дни по-късно Макрон изглежда отговори директно на Шолц, като призова съюзниците на Украйна "да не бъдат страхливци".

Германският министър на отбраната Борис Писториус отговори, че коментарите на Макрон са "нещо, което всъщност не помага за решаването на проблемите, които имаме, когато става въпрос за в помощта на Украйна". Германски официални лица изтъкват, че макар френският президент да говори строго за Украйна, Франция изостава във военната подкрепа за Украйна. Германският институт "Кил", който събира националния принос към военните усилия на Украйна, класира Франция като явен изоставащ с 640 милиона евро военна помощ в сравнение с Германия, която е предоставила или обещала 17,7 милиарда евро.

Французите оспорват тези цифри (твърдят, че през 2022 г. са доставили 1,7 млрд. евро, през 2023 г. - 2,1 млрд. евро, а през 2024 г. са обещали 3 млрд. евро) и контрират, че дават оръжия, които наистина имат значение.

"Франция избра оперативната ефективност във военната си помощ за Украйна: обещайте това, което можете да изпълните, изпълнете това, което можете да обещаете", обяви наскоро министърът на въоръжените сили Себастиен Лекорню.

Макрон тази седмица отложи отдавна планирано посещение в Украйна на фона на напрежение със съюзниците заради неговата все по-ястребова реторика. В неделя Елисейският дворец обяви, че посещението ще се състои през "следващите няколко седмици". Решението за отлагане е взето, за да се даде време за преговори със съюзниците, които да доведат до "осезаеми резултати" за Украйна, каза пред "Политико" френски дипломат.

Макрон трябва да пристигне в канцлерството в Берлин около обяд в петък за двустранния си разговор с Шолц. Срещата Макрон-Шолц трябва да бъде последвана от тристранна дискусия с Туск. Лидерите се опитват да представят Ваймарския формат като средство за укрепване на европейската сигурност, въпреки че не е ясно дали включването на Туск към дискусията ще помогне за изглаждане на дългогодишните търкания между Шолц и Маркон.

Служители в правителството на Туск изразиха симпатии към по-твърдата реторика на Макрон, като полският външен министър Радослав Сикорски каза наскоро, че присъствието на войски на НАТО в Украйна не е "немислимо". Високопоставен германски служител каза, че не се очакват конкретни решения или съобщения от преговорите в петък, чиято цел е да се изпрати нов сигнал за единство.