Карин Карлсбру е шведска евродепутатка от либералната група „Обнови Европа“. Клуб Z разговаря с нея в Европейския парламент в Страсбурлг по повод присъединяването на скандинавската страна към пакта. Това стана, след като Стокхолм подаде молба за членство през 2022 г. заради руската агресия в Украйна.

- Г-жо Карлсбру, според вас членството на Швеция в НАТО закъсняло ли е, навреме ли е или е подранило?

- Най-важното е, че сега сме в НАТО. Отне известно време. Някои казват, че е необходимо време за присъединяване към органицация като НАТО в т.нар. нормални обстоятелства. Но когато Швеция подаде молба за членство, те бяха извънредни.

По мое мнение бе грешка на Швеция, че не подаде молба преди доста време, в мирно време, когато този процес можеше да се случи по по-облекчен начин. Защото той започна след руската агресия в Украйна. И тогава някои шведски партии си дадоха сметка, че гледната им точка за сигурността не работи. Но всичко това вече е в историята и вече сме в нова епоха. Сега трябва да сътрудничим със страните от НАТО и да висим как можем да допринесем за пакта. С Швеция в НАТО ще видим по-силен алианс.

- Кога според вас е трябвало да подадете тази молба?

- Нашата партия настояваше за това още през 1997 г., малко след разпадането на СССР. Тогава преформатирахме Европа и архитектурата на нейната сигурност. Можехме в мирно време да станем част от новия модел за сигурност на континента. За съжаление, не го направихме. Загубихме много години.

Сега трябва да видим как ще сътрудничим не само със страните от НАТО, но и с тези от ЕС. Това са двата стълба, на които се крепим.

- Трудно ли бе да убедите вашите гласоподаватели, че страната ви трябва да се присъедини към НАТО, предвид над 200-годишния неутралитет?

- След руската агресия ситуацията се промени из основи в Европа и особено в нашия регион – Северна Европа. Заедно с Финландия си дадохме сметка, че имаме голям съсед на изток, който заплашва своите съседи и носи много несигурност и опасност в региона. Демокрацията и свободата се опазват много по-добре заедно. Мисля, че това бе точният момент, в който шведските граждани да видят събитията. Видяхме също как общественото мнение се промени много бързо поради тези събития.

- Как според вас членството в НАТО ще промени Швеция?

- Може би ще ни даде малко по променен поглед върху самите нас. Време е да се погледнем в огледалото. И по мое мнение трябва да кажем открито, че не нашата т.нар. неутрална позиция ни остави извън Втората световна война. А причините бяха съвсем други. Защото търгувахме със суровини с Хитлер. Взехме и други решения, когато обърнахе гръб на норвежките ни съседи. Надявам се да имаме по-трезв дебат за историята ни и за това с какво допринесохме за мира и сигурността в Европа. Руската агресия бе едно болезнено събуждане за много хора в тази част на Европа, самата мисъл, че нещо такова би могло да се случи в днешно време.

- Има ли руски провокации напоследък срещу Швеция?

- Редовно чуваме заплахи от Владимир Путин. Очевидно е, че Русия е заплаха за нашата част от Европа. Членството в НАТО е добро за сигурността на Швеция. Но мисля, че то стабилизира и региона по един много положителен начин. Сега имаме Балтийско море, обкръжено от съюзници.

- Смятате ли, че тези провокации ще се увеличат, след като вече влязохте в НАТО?

- Мисля, че това е надуване на мускули. Но трябва да го вземаме на сериозно, защото виждаме на какво са способни Русия и Путин. Виждаме различните методи на хибридна война срещу Финландия, балтийските страни, Молдова, срещу всички нас. Бих казала, че нашето поколение е изправено пред най-голямата заплаха досега. Трябва да покажем на руснаците и Путин, че ще останем силни заедно и че защитаваме себе си и съюзниците ни.