Русия не депортира украински деца, а ги спасява. Украйна пък им взема органите.

Обвиненията прозвучаха от трибуната на Европейския парламент в Страсбург. Те не бяха отправени от евродепутат русофил от Източна Европа. А от нидерландския представител Марсел де Грааф, който е независим член на ЕП, но иначе е от крайно десния Форум за демокрация в родината си.

Това стана на дебат, посветен на депортирането на деца от окупираните от Русия украински територии.

„Всички твърдения за депортацията на деца от Украйна в Русия се оказаха пропаганда. Русия отведе стотици хиляди деца от местата, където те бяха бомбардирани. Но Украйна носи отговорност за трафик на деца за вземане на органите. В Русия децата получават традиционно образование. На Запад им насаждат трансджендърство и им извършват генитално осакатяване. Западът трябва да прекрати това войнолюбство“, каза Де Грааф.

Обвиненията бяха чути и от специално поканените в залата гости от Украйна. Това бяха 16-годишната Валерия Галич – депортирана, но успяла да се върне у дома, майка й Наталия, Андрий Гернусов от организацията „Гласовете на децата“ и Олга Пустовец от украинския Център за граждански свободи.

Думите на Марсел де Грааф разгневиха италианската социалистка Елизабета Гуалмини.

„Не можем да толерираме фалшивата пропутинска пропаганда в дома на европейската демокрация. Моля ви се, не идвайте в Парламента, за да говорите лъжи, и то пред тези момичета“, обърна се тя към нидерландския си колега.

След което се извини на гостите за случилото се.

20 000 украински деца са депортирани до този момент, а от тях са върнати само 400, изтъкна литовската евродепутатка Раса Юкнявичиене от Европейската народна партия (ЕНП).

„Това ни напомни, че руската инфилтрация в този парламент е ясна и реална“, каза сънародникът й Пятрас Аушрявичюс от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).