Доставката на артилерийски снаряди по линия на инициативата на Чехия за страдащите от недостиг на боеприпаси украински войски ще започне "в обозримо бъдеще", заяви днес външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс и БТА.

На 7 март чешкият президент Петър Павел обяви, че са осигурени средствата за закупуването за нуждите на украинската армия на 800 000 снаряда, произведени в страни извън Европейския съюз. На следващия ден премиерът на страната Петър Фиала обяви, че е налична сумата за първите 300 000 снаряда.

Прага предложи в доставката на боеприпаси за Киев от страна на ЕС да се включат муниции, произведени в трети страни, за да може Украйна да получи повече от обявеното от европейския блок.

"Тази седмица ще осъществим контакт с колегите ни от Чехия. Ще говорим за това кога ще ни представят подробен график на доставките и как ще се извършват те", каза Кулеба на пресконференция в украинската столица Киев.

Доставката на артилерийски снаряди в рамките на чешката инициатива ще бъде разпределена напред във времето до края на годината, като получаването на първия пакет от тази военна помощ "няма да отнеме много месеци", поясни първият дипломат на Украйна.

"Чешката инициатива е чудесна, но е крайно недостатъчна. Ако тази година се осъществят още две подобни инициативи... за руските войски на фронта в Украйна ще има още по-големи проблеми", каза още Кулеба.

Ройтерс припомня, че Киев разчита изключително много на Запада в сраженията си със силите на Москва от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава през февруари 2022 г. и че предвиденият от американското правителство нов пакет военна помощ за Украйна се бави с месеци заради съпротивата на републиканците в Камарата на представителите на САЩ.

По-рано тази година украинският министър на отбраната Рустем Умеров отбеляза, че украинските въоръжени сили изпитват "глад за снаряди", докато руската армия напредва на източния фронт.