"Решаваме проблема за кого да гласуваме. Бог и квантовата физика ще ни помогнат. Вие се мъчите, но на мен ми е добре. Аз нямам такъв проблем. Осъдените не гласуват".

Така започва обръщение на починалия при мистериозни обстоятелства опозиционер Алексей Навални, което той е представил на екипа си и заръчал да изчетат малко преди президентските избори в Русия (15 - 17 март).

То е произнесено от неговата бивша говорителка Кира Ярмиш.

"Въпросът е, че се измъчвате, не знаете какво да правите в 12:00 часа на 17 март, когато пристигнете в избирателните секции. Ще се опитам да ви го разреша. С помощта на фотон. Аз самият призовах да се гласува против Путин. Тоест, за всеки друг кандидат. Колкото и пъти да повтарям, че няма значение нито от математическа, нито от политическа гледна точка за кого ще гласувате, все пак ще трябва да стоите в кабината с химикал, вдигнат над бюлетината. И по някакъв начин ще трябва да решите къде да поставите отметка. Но изборите са толкова съмнителни. Но кандидатите са толкова нереални".

"Навални" изтъква, че "гласът има стойност" и че дори "ако трябва да гласувате за някого срещу Путин, пак бихте искали да разполагате с някаква система на гласуване".

"Бихте искали да гласувате интелигентно, с умисъл. Струва ми се, че би било умно да се гласува за всички, които не са Путин, равномерно, без да се откроява никого. Това ни устройва, освен всичко друго, защото по принцип ще устройва всички кандидати и техните поддръжници. На практика. Ще кажат на висок глас каквото им нареди Кремъл. Тоест, би било логично да се гласува на принципа на произволното число. И тук Алберт Айнщайн, Нилс Бор и Вернер Хайзенберг летят на помощ на руските избиратели. Със своята несигурност. Както е известно в прочутия дебат между Айнщайн и Бор на тема "Играе ли Бог на зарове?" Бор победи и науката беше установена. Да, Бог играе на зарове. И принципът на неопределеността ни казва, че е невъзможно едновременно да се измерват точно два свързани параметъра на частица като нейната позиция и импулс. Колкото по-точно се измерва едно от тези свойства, толкова по-малко точно се измерва второто".

След това Навални обобщава:

"Ако знаем къде е фотонът, не знаем накъде отива. И ако знаем къде точно лети, тогава нямаме представа къде точно се намира. Тоест, ако опростим квантовата физика до състоянието на Ела Памфилова (председателката на руската ЦИК), се оказва, че ако стреляме с фотон по четири мишени, имената на кандидатите и точката "направи бюлетината невалидна", тогава никой наистина не знае или не може предвиди къде ще се срине".

Нещо повече - "Навални" твърди, че разполага с "фотонен пистолет".

"Сериозно. Преди няколко месеца прочетох биография на Айнщайн. Тогава го измислих и поисках да го направя. В нашия офис има физическо устройство. То е малко и устройството му не е сложно. Фотоните са отделни частици светлина. Те се изпращат към него през полупрозрачно огледало. С шанс 50/50 те или се отразяват от огледалото, или преминават през него. Ако фотон се отрази, той удря един сензор, който сме определили като "нула". Ако премине през огледалото, удря друг сензор, който сме определили като "единица". Какво точно ще се случи с фотона не може да се предвиди предварително. Тази функция се използва особено много в квантовото криптиране. А ето и нашето приложение (посочено е на екрана). Като щракнете върху бутона "гласувайте в приложението" вие по естествен път ще стреляте с фотон към списъка с кандидати и ще получите фамилията на този, за когото да гласувате. За да изберете една от четирите позиции, ви трябват два фотона. Те ще могат да образуват четири комбинации от нули и единици".

"Навални" посочва, че това може да се извърши и чрез бота в "Телеграм" - "Умно гласуване".

И допълва, че "в зависимост от вашата представа за света, можете да смятате, че Бог, природата, хаосът, космосът, случайността или майката морж са направили избора вместо вас".

"Вие сте тези, които пускат този фотон и той лети специално за вас. Нека ви напомня, че фотоните летят със скорост дори малко по-висока от скоростта, с която Централната избирателна комисия излиза с нови фалшификации, така че нашето устройство може да се справи с голям брой потребители. Изтеглете приложението. Вече работи. Засега можете да си поиграете и преди да поставите отметка в бюлетината, изстреляйте фотон към бялото. Надяваме се, че нашата идея ще ви помогне да решите какво да правите в 12:00 часа на 17 март, тъй като вече сте дошли до урните, и ще ви спаси от безсмислена дискусия за кого да гласувате. Така ще докажете колко много има в Русия, които не искат Путин за пети мандат".