Народното събрание одобри решение за големи инвестиции - близо милиард лева, в газопреносната ни инфраструктура, за да се включи страната ни в международен проект за т.нар. вертикален газов коридор в Източна Европа.

Идеята на вертикалния коридор е да се свърже инфраструктурата за пренос на природен газ на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Това е опит да се отърси регионът от зависимостта си от руски енергоизточници.

Решението бе внесено от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков. Повечето от парите ще дойдат от заеми, гарантирани от държавата.

В България ще се реализират приоритетно три проекта, чрез които да се разшири нашата газопреносна инфраструктура, оперирана от държавното дружество "Булгартрансгаз". Ще се повиши капацитетът за пренос на газовата връзка Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България, Същото трябва да се направи и с връзката Негру вода/Кардам в посока от България към Румъния. С третия проект трябва да се изгради довеждаща газопреносна инфраструктура за захранване на потребители в Източномаришкия въглищен басейн.

Стойността на трите проекта се изчислява на 825 млн. лв. без ДДС или почти един милиард, като се добави данъкът. Управляващите възлагат на енергийния министър да потърси безвъзмездно финансиране за тези проекти от ЕС, както и да увеличи капитала на "Булгартрансгаз" с 200 млн. лв. А финансовият министър трябва да издаде държавни гаранции по заемни споразумения на "Булгартрансгаз" за сумата до 625 млн. лв. По този начин според парламента трябва да се събере цялата нужна сума от българска страна, за да се изпълнят проектите.

От опозицията предупредиха, че ако не се намери европейско финансиране, цялата сметка ще бъде платена от българската държава – твърдение, което управляващите не коментираха.

В доклада на Комисията по енергетика се посочва, че въпросните проекти  са ключова част от цялостната визия на Вертикалния коридор. Реализацията на проектите е от огромно стратегическо значение в светлината на предстоящото от 1 януари 2025 г. преустановяване на транзита на руски газ през Украйна и факта, че съществуващата инфраструктура на „Булгартрансгаз” ЕАД не позволява да бъде заменен изцяло транзитираният руски газ през мрежата ѝ. Ще се осигури техническа възможност на газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз” ЕАД за пренос на нарастващи количества природен газ от разнообразни надеждни източници, в това число втечнен природен газ, в посока от юг на север в подкрепа на усилията за диверсификация и повишаване на сигурността на доставките както за България, така и за страните от региона, се посочва в доклада на комисията.

Според получената информация, за покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават суровината през Украйна, се разглеждат конкурентни маршрути чрез доставки на LNG по маршрути от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 млрд. мЗ повишаване на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток. В тази връзка, за да запази България мястото си на газовата карта на Европа, за да бъде заменен с LNG транзитираният газ с руски произход и за да бъдат осигурени необходимите количества за Централна Европа, е необходимо в ускорен порядък да бъдат реализирани идентифицираните проекти за повишаване на капацитетите за пренос от Гърция към България и от България към Румъния, заявяват вносителите.

След присъединяването на Украйна към инициативата за Вертикалния газов коридор, той представлява не само конкурентно, но и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените проекти от „Булгартрансгаз” ЕАД ще позволи оползотворяване на възможностите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и запазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се посочва още в доклада на комисията.

Против това решение бяха от "Възраждане" и "Има такъв народ". 

Споразумение със САЩ за нова ядрена  мощност

Парламентът ратифицира на първо четене и Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. „За“ бяха 149 депутати,  "против" – 50, трима се въздържаха.

Част от това споразумение е изграждането на нова АЕЦ в Козлодуй с технологията АР 1000 на "Уестингхаус". 

В споразумението се говори за изключения от общите правила за обществените поръчки, препоръчва се България да работи с предимство с щатски компании по ядрените си програми, ангажира се определена банка - американската Ексимбанк, има намек, че страната ни може да се бъде като "хранилище" за отработило ядрено гориво и др.

От "Възраждане" и БСП бяха против споразумението, но със съвсем други артументи. В дебата се чуха познатите русофилски клишета за национално предателство, слугинаж, алчност, комисионни, лакейщина спрямо САЩ. 

Управляващите твърдят, че новата АЕЦ ще струва до 30 млрд. лева, но обикновено такива мащабни и сложни проекти винаги се оскъпяват, и то с много.

Управляващите все още не са дали ясно обяснение защо не направиха конкурс, а директно номинираха американската компания. Липсва и сериозен анализ при какви ценови параметри Втора АЕЦ в Козлодуй би била рентабилен и незаобиколим проект.  Днес депутатите от управляващото мнозинство отново предпочетоха да не участват в дебатите.

Споразумението от страна на САЩ е подписано от Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката, отговори министърът на енергетиката в оставка  Румен Радев.

По темата за ЗОП той обясни, че това е ратификация на междуправителствено споразумение, в което се казва, че всяка от страните стриктно спазва процедурите си и националното си законодателство, а България - и европейското. Това споразумение е нотифицирано от ЕК, подчерта министърът.