На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което отменя решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдещата ядрена централа "Белене", съобщиха от правителствената пресслужба.

На 29 юни 2018 г. - по времето на кабинета на Бойко Борисов с т. нар. "патриоти", Министерският съвет приема въпросното решение № 447 за определяне на енергиен обект "Ядрена централа на площадка "Белене" като обект с национално значение и за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене". Както и дава зелена светлина за започване на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване.

Това стана, след като Борисов направи няколго "лупинга", като първоначално бе заклет враг на "гьола".

По въпроса има дори дела, заведени от прокуратурата по времето на Сотир Цацаров за безстопанственост в особено големи размери. Каква е тяхната съдба обаче е мистерия.

С днешното решение на правителството се възлага на министъра на енергетиката да предприеме действия за прекратяване на обявената от НЕК ЕАД процедура за избор на стратегически инвеститор/ри за изграждане на АЕЦ "Белене" и за уведомяване на предпочетените кандидати за подаване на обвързващи оферти, с които е подписан договор за конфиденциалност.

Клуб Z припомня, че на 5 юли 2023 г. в светлината на руската инвазия в Украйна депутати от три парламентарни групи - ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, внесоха предложение в НС да се направи опит чрез преговори оборудването за АЕЦ "Белене" да се продаде на Украйна. След инициаторите бяха енергийното "острие" на ГЕРБ Делян Добрев (един от обвиняемите от делото "Белене", който после мистериозно отпадна, б.р. на Клуб Z), Ивайло Мирчев и дори Кирил Петков.

"След началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен", написа Делян Добрев от ГЕРБ във фейсбук. - Току-що внесох с колеги решение на НС да възложим на министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева."

А Ивайло Мирчев заяви:

„Ако министърът на енергетиката постигне добра сделка и успее да продаде ненужния ядрен пакет, ще сме в странната ситуация - родното руско ядрено лоби в България (щедро набутало ни неизползваемата вече руска технология) да подпомогне енергетиката на… Украйна“.