"Топлофикация София" ЕАД е заложила увеличение на разходите за заплати, което ще се отрази на крайните сметки на потребителите. Това твърди общинският съветник от "Изправи се, България" Войслав Тодоров, изпратил 8 въпроса към ръководството на столичната топлинна компания.

В бизнес плана на компанията за 2020-2024 г., одобрен от КЕВР, са заложени 53 млн. лв. повече за заплати - за да се компенсира растящата инфлация. Сега обаче от "Топлофикация" са разширили това перо с още 46 млн. лв..

"Каква е причината за заложено увеличение на разходите за работна заплата за 2024 г. спрямо 2023 г. с 30 %? Обръщам внимание, че в бизнес плана, внесен в СОС, е записано, че условно постоянните разходи са увеличени с 4,8 на сто, като годишната инфлация - декември 2024 г. спрямо декември 2023 г. е в размер на 4,7 на сто?", пита той.

Цялата инфлация за периода е 33%, а дружеството увеличава заплатите с общо 88% от преди периода, подчертават от "Изправи се, България" в съобщение до медиите.

Тъй като това увеличение не е одобрено от КЕВР, това може да значи, че средствата за него трябва да бъдат взети от потребителите.

Според Тодоров това би означавало всеки абонат да заплати с по 104 лв повече в сметките си за тази година.

Общинарят подчертава и че подобен ръст на заплатите само ще задълбочи загубите на предприятието, които по предварителния отчет за 2023 г. са в размер на над 100 млн. лв. В добавка дружеството не е успяло да събере над половин милиард лева в последните два отоплителни сезона.

От "Изправи се, България" настояват КЕВР да промени наредбата си и да определя цената на парното на тримесечие вместо веднъж за цялата година, защото така се
стига до абсурдни разминавания - например за настоящия месец март цената на газа, опеделена от КЕВР, е 57,59 лв, а тази на "Топлофикация" - 103 лв.

От това идват и неестествено високите сметки на много абонати - дружеството в последните 8 месеца е надвзело 112 млн. лв. от абонатите си, или средно по 254 лв. на абонат.

Клуб Z получи сигнали сигнали от граждани, че през последните два месеца са получили сметки по 500-600 лева за януари и февруари, за санирани жилища с южни изложение с площ около 100 кв. м., при положение, че и двата месеца бяха необичайно топли.