Германските депутати отхвърлиха нов призив на опозицията към правителството да изпрати на Украйна ракети с голям обсег "Таурус" - ден след като канцлерът Олаф Шолц защити отказа си да достави оръжията.

Бундестагът гласува срещу предложението на опозиционния блок с 495 гласа срещу 190. Петима депутати се въздържаха. През януари вече имаше един отказ, а през февруари - друг.

Германия е вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна след САЩ, но Шолц месеци наред не взема предвид желанието на Украйна да получи ракетите "Таурус", които имат обсег до 500 км. Аргументът му е, че те могат да се използват срещу цели дълбоко на руска територия, а канцлерът иска да избегне ескалация и Берлин да не се превръща в "страна" във войната.

Позицията му разочарова консервативната опозиция и част от собствената му коалиция. Миналия месец депутатите призоваха правителството да достави на Украйна още оръжия с далечен обсег, но отхвърлиха предишен призив на опозицията, в който изрично се настояваше за изпращане на ракети "Таурус".

Критиците отхвърлят аргумента на Шолц, че ракетите "Таурус" могат да бъдат използвани отговорно само с участието на германски войници, независимо дали в Украйна, или извън нея. „Предполагаемата предпазливост винаги само е подхранвала Путин в агресията му срещу Украйна - това е резултатът“, заяви пред депутатите опозиционният депутат Йохан Вадефул.

„Той ще отстъпи само ако бъде принуден да го направи. Или ще дадем възможност на Украйна да спечели войната, или ще загубим заедно с нея. Няма трети път“, заяви Вадефул.

Ролф Мюцених, който ръководи парламентарната група на социалдемократите на Шолц, каза, че дебатът се води от вътрешнополитически мотиви. "Германия е страната, която след Съединените щати прави най-много за Украйна", заяви той.

Високопоставен депутат от "Зелените", които са коалиционни партньори на Шолц - даде да се разбере, че партията продължава да подкрепя изпращането на ракети "Таурус". Агнешка Брюгер отбеляза, че всяко решение може да бъде взето само от висши министри, но заяви, че "колебанието и отлагането също могат да допринесат за ескалация". Тя отхвърли опитите на Шолц да прекрати дебата, като каза, че Франция и Великобритания са изпратили подобни ракети (SCALP и Storm Shadow) и това не е означавало по-нататъшна ескалация.