Градският прокурор на София Илиана Кирилова отказа да бъде изслушана в парламентарната комисия, която проверява фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов-Нотариуса. Кирилова бе поканена днес, но е изпратила писмо до председателя на комисията Никола Минчев, в което пише, че "учтиво отклонява поканата ми" - посочи той пред депутатите. Като една от причините причина Кирилова изтъква, че вече дала интервю за медиите - а те по-бързо и ефикасно стигали до гражданите.

В коментар, Никола Минчев посочи, че не намира мотивите й за основателни.

Досега не е имало отказ за изслушване в комисията.

"В крайна сметка действията на прокуратурата подлежат на съдебен контрол, а не и на парламентарен."

"(...) следва да имате предвид, че формата на изслушване, която предполага свободни интерпретации и коментари от страна на присъстващите, може да има негативен ефект и да повлияе не само върху текущи разследвания, водени в СГП, но и спрямо вътрешното убеждение на съдебните състави по висящи съдебни производства."

"Имайки разрешение по чл. 198 от НПК дадох подробно интервю пред една медия, защото независимо от внушенията, които се нагнетяват в общественото пространство, че в прокуратурата като цяло работят „мафиоти“ и „престъпници“, СГП и изобщо прокуратурата вярва, че българската журналистика е тази, която стига най-бързо до българските граждани." - е част от писмото на градския прокурор, публикувано в правния сайт news.lex.bg.

Очаквайте подробности

Тя беше поканена днес, за да отговаря на въпроси на депутатите за евентуално наличие на групи за влияние в Софийската градска прокуратура.