Трябва ли изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да се оттегли заради проверката по аферата "Осемте джуджета", в която е замесено и неговото име?

Този наболял (не)призив стои пред политическите лидери - на фона на проверките по "Нотариуса", на предстоящата ротация на правителството, на избора на нови членове на прокурорския и съдийския съвет и съответно - на нов постоянен титуляр на държавното обвинение.

Съмнения какво се случва с "Джуджетата" има поради факта, че миналото лято, докато прокурорската колегия на ВСС шиканираше процеса по назначаването на специалния прокурор по разследването на Главния и заместниците му - Даниела Талева, доказателствата по случая бяха прехвърлени от Върховния касационен съд, който трябваше да ги предаде на Талева заради сигнал срещу Сарафов, към Софийска градска прокуратура (подопечна на Сарафов). Причината - именно защото формално ВСС не е назначил Талева, което по закон трябваше да направи незабавно, а СГП отговаря за разследванията на магистрати в такъв случай.

Към днешна дата материалите все пак са при Талева, както се разбра преди дни. Тоест, адхок прокурорката разследва и.ф. главния прокурор.

Сред публичните изяви по случая са и тези на бившата съпруга на Петьо Петров - Пепи Еврото - Любена Павлова, която твърди, че Сарафов си е тръгвал от ресторанта с пликове с петцифрени суми. Твърденията ѝ съвпадат с периода, в който бе ясно, че Иван Гешев ще бъде отстранен, а Сарафов ще го замени и двамата бяха в откриита война (след като дълго време Сарафов бе дясна ръка на бившия Главен).

Междувременно снимката на Сарафов с Еврото пред "Осемте джуджета", на която двамата видимо демонстрират приятелски отношения, отново зациркулира из публичното пространство. Самият и.ф. първи обвинител обяснява, че е отпреди години и е направена от частно външно наблюдение на Гешев (т. е. искал е да го дискредитира).

Парламентарната комисия, която обследва дейността на убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, пък провежда изслушвания на изнудвани от него лица, като при всяко едно винаги има призив към депутатите: да разпрострат дейността си и към "Осемте джуджета", тъй като двата казуса са свързани. 

Така пръв "за" това Сарафов да се оттегли като и.ф. обвинител номер едно, докато тече разследването на Нотариуса и Еврото, се обяви председателят на комисията Никола Минчев (ПП-ДБ) - в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Днес го последва и лидерката на БСП Корнелия Нинова. Със същите мотиви.

Най-любопитен бе коментарът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пред асансьора на Партийния дом. Борисов, който поиска публично оставката на Иван Гешев като главен прокурор (заедно с Делян Пеевски) и Висшият съдебен съвет тутакси претвори искането в реалност, сега не виждал никаква причина да призове Борислав Сарафов да се оттегли. Не било и негова работа, на ВСС била. Бившият премиер дори се ядоса на въпроса дали подобно на Гешев не е време да поиска оставката и на Сарафов.

"Кое за кога е време, най-малко вие ще ми кажете! - тросна се той на колегата от "Флагман", задал въпроса. "Няма да ви отговоря, защото не искам! Има си решение на ВСС", заяви по адрес на същите кадровици, взели главата на Гешев след позивната от дуото Борисов-Пеевски. "Не виждам причина (за искане на оставки)" - все пак успя да изтръгне журналистът признание от лидера на ГЕРБ.

Същият въпрос получи днес и премиерът Николай Денков, който след парламентарния контрол говори пред медиите в НС. Денков посочи, че това е тема, която първо трябва да се обсъди от Националния съвет на партията му ПП.

Коментира днес и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов - вероятно най-ангажираният с правосъдната реформа човек в държавата.

"Тук се преплитат няколко въпроса. Единият е  - има ли извършено престъпление, вторият - и това е отделен въпрос е - имаме ли действия, които уронват престижа на съдебната власт - това е конституционното основание за освобождаване на магистрати. Третият въпрос е може ли човек, който е въвлечен в цялото това нещо, по един или друг начин, да оглавява институцията, която трябва да извършва действия по този казус", посочи Иванов.

И допълни:

"Това са три различни въпроса. Това, че за някой не може да се докаже, че е извършил престъпления, съвсем не означава, че не е уронил престижа на съдебната власт; и дори да не се докаже, че е уронил престижа, съвсем не означава, че може да продължи да изпълнява действиията и да ръководи институцията, докато тя трябва да бъде лице на прочистването на прокуратурата от цялата тази огромна миазма. 

Аз бих искал преди да се ангажирам с окончателна позиция да чуем г-н Сарафов пред комисията. Има парламентарна комисия и нека там поне да го чуем какво ще обясни. Но мисля, че много ясно показвам стандарта, от който ще формираме своята оценка за това дали той ще продължи да работи.

И мисля, че човек, който има професионално и лично достойнство, сам трябва да си направи извода. Аз припомням неща, не ги казвам."

Говорителят по всички въпроси - от риненето на снега, до "делкането" на регулаторите - санкционираният от САЩ и Великобритания за корупция Делян Пеевски (съпредседател на ДПС), не е коментирал темата. Днес по изключение пропусна сутрешната си медийна изява в парламента, която винаги прави непосредствено след Бойко Борисов, като в 99,99% от случаите му приглася.

И сега, един любопитен щрих: МВР министърът Калин Стоянов, за когото от ПП-ДБ казват, че е предложен от ГЕРБ, заяви преди дни в интервю за бТВ по повод "Джуджетата" следното:

"В качеството ми на бивш директор на ГДБОП и настоящ вътрешен министър дебело подчертавам, че във водената разработка и справка към ГДБОП не фигурира името на временно изпълняващия фунции главен прокурор Борислав Сарафов.

Т.е. от проведените оперативно-издирвателни мероприятия не е установена съпричастност на Сарафов към кръга на проверяваните лица. Дали има и други имена на магистрати, просто няма как да коментирам на този етап".

"В материалите по преписката е записано, че и.ф. главен прокурор е посещавал редовно клуба "Осемте джуджета" - обяви пък ден преди него новият шеф на ГДБОП Явор Серафимов. Но какво се е случило след изпращането на всички материали в прокуратурата, оглавявана по това време от Гешев, Серафимов не знаеше. Оттам са ги уведомили.

Въпросните материали, както стана ясно, сега би следвало да са в специализираната прокурорка - съдия Талева.