Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" не се разберат за продължаване на живота на правителството в оставка, то връчването на втори и трети мандат няма да имат смисъл и отиваме на предсрочни парламентарни избори.

Това заяви днес от Пловдив лидерът на партията първи мандатоносител - Бойко Борисов.

"Няма никакви преговори извън първия. Няма втори, няма трети. Ако не се разберем, тогава се знае, че отиваме на избори" - заяви Борисов.

Той отказа да коментира хода на преговорния процес, в който самият той не участва лично - с едно изключение, според БНР, което съобщи вчера следобед, че Борисов е бил засечен в Партийния дом заедно с кандидат-премиерката си Мария Габриел, премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателите на ПП-ДБ.

Същата заявка даде Денков и по време на консултациите в понеделник при президента Румен Радев - че ако не стане с мандата на ГЕРБ, отиваме на избори. Тоест, ПП-ДБ няма да прави опити със своя втори мандат да търси мнозинство.

И днес Борисов даде да се разбере, че водеща в процеса ще е Габриел. Бе попитан за поста на минитъра на отбраната Тодор Тагарев, за чиято смяна от ГЕРБ настояват. 

"Не, аз не запазвам позиция към никого. Мария Габриел ако може да работи с Тагарев, аз ще го гласувам. Тя ще е премиер - тя трябва да си го представи ясно - какво ще се случва в Министерския съвет с чужди министри", отвърна Борисов.

Според първоначалното обявление на "Дондуков" 2, Радев трябваше да връчи днес мандата на ГЕРБ. Обявените два дни на траур заради кончината на патриарх Неофит обаче отложиха процедурата за идния понеделник - 18 март. След връчването на мандата номинираната за премиер има седем дни да върне папката - със или без състав на правителството. Второто означава, че не е изпълнен.