За разлика от ГЕРБ, при своята консултация при президента Румен Радев от "Продължаваме промяната-Демократична България" не казаха имат ли нужда от още време за преговори за съставяне на правителство.

От думите на премиера в оставка Николай Денков обаче се разбра, че заедно с формацията на Бойко Борисов са се разбрали, че трябва да се дискутират реформите и регулаторите, като обаче даде заявка: че предстоят и разговори за персоналния състав на Министерския съвет. Ако обаче първият мандат (на ГЕРБ) се провали, вероятно вторият (на ПП-ДБ) няма да бъде реализиран и отиваме на избори.

"Изцяло във вашите правомощия е да решите как ще действате. Знаем, че понякога сте взимали едно или друго решение, защитавали сте го, не е наша работа да се месим в тази процедура" - отвърна Денков на въпроса на Радев имат ли от обединението нужда от още време преди той да рееши кога да връчи първия проучвателен мандат (на ГЕРБ).

В началото на консултацията с ПП-ДБ президентът отчете, че през последните 9 месеца основно ПП-ДБ носи отговорноост за управлението на страната, като се споразумя с ГЕРБ да има "само един официално, официално казвам, представител" (Мария Габриел). Отчете и осигурената подкрепа на ДПС за конституционните промени, но и посочи, че видимо няма разбирателство между партньорите. След което попита:

"Вие склонни ли сте да продължавате по същия път или на база на опита си сте склонни да преразгледате и отношенията с партньорите и отношението си към властта? Смятате ли, че ще има механично сливане на менорандума ви със споразумението (предложено от ГЕРБ), или отиваме на нов документ, така че да имаме устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление? Готови ли сте да подкрепите първия мандат на ГЕРБ или при евентуален провал на преговорите ще опитате да повторите да е с вашия мандат и при какви условия? Имате ли нужда от още време, от ГЕРБ-СДС изразиха желание за повече време?"

Говори само Денков, макар лидерите на обединението да бяха в залата.

"Поехме отговорност осъзнавайки риска, че тя ще донесе политически щети, но според нас това си струваше - два бюджета, промени в Конституцията, развиване на заседналите с години инвестиционни проекти, отпушване на енергийния преход и осигуряване на финансиране за засегнатите райони", започна той. И допълни, очевидно визирайки непрестанните атаки по кабинета от ГЕРБ и ДПС: "Да, понесохме щета, не само защото опозицията се държеше като опозиция, а и защото другите политически сили решиха да използват популистки подход за собствен пиар."

"Да, сложни са отноишенията, никой не е очаквал, че ще бъдат леки. Затова намираме за правилно, че имаме два документа на масата на преговорите. Дали ще продължим ще зависи от това как ще изглежда споразумението, има съществен напредък. Но докато всичко не е договорено, нищо не е договорено" - заяви още Денков.

По думите му "имаше разбиране от другата страна, че преговорите трябва да започнат с дискусия за реформите, за задвижването на регулаторите, които не работят. Предстои обсъждане и на възможен персонален състав на Министерския съвет".

В публичната част от консултацията Денков не даде отговор на поставените въпроси (с изключение на този за нужното време). Говори обаче отвън пред журналисти, като покрай многократните уверения, че се води конструктивен диалог с преговорния екип на Борисов, все пак посочи, че очаквал да намерят съгласие за първия мандат, ако не - отиваме на избори.

В закритата част от обединението казали на президента, че искат да се осъществи ротацията и че ако няма съгласие са готови да отидат на избори. Макар да не е добър вариант.

При два провалени мандата, президентът връчва третия на парламентарна група по совй избор. Досега Румен Радев неизменно избираше БСП.