Две събития пред посолството на Москва в столицата имаше в последния ден от тридневното гласуване за президент на Русия. Второто, един от организаторите, на което беше "Боец" (заедно със Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна“ и Образователен център "Украински Вулик" ), стана повод за размяна на реплики между организацията и Столична община и кмета Васил Терзиев. Проявата, насрочена за 17 часа в неделя, се проведе при засилено полицейско присъствие.

 Още преди ден Георги Георгиев от "Боец" обвини Терзиев, че е забранил протестната акция пред посолството на Русия.

"Столична община и МВР издадоха ЗАБРАНА за провеждане на мирна демонстрация в неделя пред руското посолство срещу незаконните избори в окупираните украински територии!

В сряда украинските организации ‚Мати Украйна“, образователен център „Вулик“ и БОЕЦ, като съорганизатори внесоха уведомление за провеждане на събитието в неделя от 17.00ч. спазвайки изискванията на българското законодателство. Днес от СО без никакви фактически и правни аргументи и основания уведомиха украинските организации, че е издадена ЗАБРАНА за провеждането на протеста! Същите кмет и чиновници от Столична община и МВР, които миналият месец издадоха РАЗРЕШЕНИЕ на Митрофанова да поднася венци и да възхвалява терористичната руска армия! Срам!

Призовавам всички протестиращи днес срещу провеждането и признаването на изборите за президент на Русия в окупираните територии на Украйна, да изразят свободно, но мирно своята позиция. Призовавам към уважение, въздържане от агресия, провокации и подклаждане на напрежение под каквато и да е форма", написа той във фейсбук.

В публикация днес Васил Терзиев отхвърли обвиненията.

"Всяка информация, че Столичната община е забранила провеждането на протести не отговаря на истината", твърди кметът. Като отново, както и в други случаи, се позова на становище на МВР.

Терзиев призова за провеждането на мирен протест. А от общината и МВР съгласували акцията да се проведе извън зоната за сигурност на посолството, на тротоара срещу сградата.

"Моите убеждения са ясни и както целия свободен свят, изразявам несъгласието си с провеждането на избори за президент на Русия в окупираните територии на Украйна. Друга позиция не може да има", твърди още Терзиев.

Ето и позицията:

"Като кмет на София моята първа задача е да се погрижа за реда и сигурността на хората в града и това включва протестиращите днес.

Според становище на СДВР, което изискахме след получено писмо от организаторите на двата протеста, провеждането на протеста пред Посолството на Руската федерация „създава риск от възникване на инциденти и груби нарушения на обществения ред и масови безредици”.

За да уважим правото на протест, за да опазим обществения ред и за да предотвратим предпоставки за директни сблъсъци, съгласувахме провеждане на протест извън зоната за сигурност на посолството - на тротоара срещу сградата и изисках засилени мерки за сигурност от СДВР.

Днес в телефонен разговор със СДВР получих уверение, че органите на реда предприемат необходимите мерки и сме в постоянен контакт.

Още веднъж призовавам всички за провеждането на мирен протест и не се поддавайте на провокации."

Днес кметът отиде при протестиращите като се опита да проведе диалог с тях, но след кратка размяна на реплики с организаторите, си тръгна.

А Георги Георгиев отново повтори, че им е било попречено да направят протеста до посолството. 

Той добави, че изборите в Русия и окупираните части на Украйна са незаконни. Според него властите у нас е трябвало да забранят отварянето на изборни секции. Георгиев добави, че резултатът от изборите за президент на Русия ще бъдат манипулирани. 

Олена Коцева от „Мати Украйна“ заяви, цитирана от БТА, че войната, която се води в Украйна, не е война, а геноцид и унищожаване на украинския народ.

Протестиращите затвориха за движение улицата, която води до входа на посолството, където руските граждани се редят да гласуват. Полицейски кордон блокира контакта между двете групи.