Кандидатът за президент на Руската федерация и действащ държавен глава Владимир Путин води на тазгодишните фалшифицирани президентски избори с 87,26 процента от гласовете при обработени 60,01 процента от протоколите. Това съобщи ТАСС, като се позова на данни от Централната избирателна комисия на Русия, която отказа да регистрира на изборите антивоенният кандидат Борис Надеждин, след като реши, че хиляди подписи в подкрепа на кандидатурата му са невалидни. Така всичките участници на вота се оказаха привърженици на престъпната инвазия в Украйна.

На второ място според информацията на руската ЦИК се класира кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация Николай Харитонов, който е събрал 4,18 процента от гласовете, според частичните резултати. Следват кандидатът на партия „Нови хора“ Владислав Даванков, който е получил 3,99 процента, и кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия Леонид Слуцки с 3,12 процента.

При тези резултати Владимир Путин побеждава на изборите и няма да има втори тур. 

По предварителни данни избирателната активност на първите в историята президентски избори в Русия, протекли в три дни – 15,16 и 17 март, е била 74,22 процента. През 2018 г., когато гласуването се състоя в един ден, избирателната активност бе осезаемо по-ниска – 67,54 на сто, твърди ТАСС. През 2018 г. за Владимир Путин гласуваха 76,69 процента от гласоподавателите, припомня агенцията. Подкрепата за държавния глава явно е нараснала, въпреки стотиците хиляди руски жертви на войната и потъналите им в скръб роднини и приятели.

В Москва Путин побеждава с 89,1 процента, на второ място е Даванков с 4,4 процента, на трето и четвърто са съответно Харитонов и Слуцки с 3,3 процента и 3,2 процента.

Путин печели с огромна преднина и изборите в окупираните украински региони, незаконно анексирани през 2022 г. Според информация на ТАСС, Путин печели 88,12 процента от гласовете в Херсонска област след обработка на 100 процента от протоколите, в Запорожка област - 92,83 процента, в Луганската народна република - 94,12 на сто, а в Донецка народна република - 95,23 на сто. Нещо повече - във всички окупирани региони избирателната активност е над средната за Русия (в "Новорусия" - над 80 процента, а в "републиките" на Донбас - близо 90 процента).

Тоест, в най-разрушените "руски територии", в които има данни за стотици случаи на военни престъпления и престъпления срещу човечеството, подкрепата за руския държавен глава е най-висока. Това предполагаемо би успокоило гражданите на Руската федерация в необходимостта "специалната военна операция" да продължи.