Как българският Наказателен кодекс ще бъде адаптиран към съвременните стандарти на състава на престъплението „агресия“, както и на престъпленията срещу мира и човечеството. Ще бъде ли България реално ангажирана в преследването на военните престъпления в Украйна, може ли РС Македония да се поучи от опита ни в прилагането на върховенстото на закона като изискване на Евросъюза.

Това обсъдиха правосъдният министър Атанас Славов и посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска.

„Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички държави от ЕС. Едва през последните девет месеца, с приетите през декември м.г. изменения в Конституцията и с готовия проект на нов Закон за съдебната власт, успяхме да изпълним всички отправени ни преди 15 г.  препоръки за гарантиране на независимостта на съда“, заяви Славов.

Ето и оригиналното съобщение на пресслужбата на МП:

Министър Славов и посланик Поповска обсъдиха съдебната реформа и преследването на военните престъпления в Украйна

Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у нас и преследването на военните престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството, извършвани в Украйна бяха основни теми на срещата между министър Атанас Славов и посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска.

За нас като кандидат за член на ЕС е важно да се поучим от българския опит, особено в сферата на върховенството на правото, каза посланик Поповска. Прояви интерес и към подготвяните изменения в Наказателния кодекс (НК), свързани с преследването на военните престъпления в Украйна.

„Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички държави от ЕС. Едва през последните девет месеца, с приетите през декември м.г. изменения в Конституцията и с готовия проект на нов Закон за съдебната власт, успяхме да изпълним всички отправени ни преди 15 г.  препоръки за гарантиране на независимостта на съда“, заяви министър Славов.

Основни акценти са съдиите да изпращат във ВСС съдии, избирани от тях; малобройните избраници на парламента във ВСС да са доказано независими от партийни влияния; гарантиране на контрол и отчетност на прокуратурата. Но най-важното е не какво пише на хартия, а как то се реализира на практика и най-вече дали създава у хората усещане за тържество на справедливостта, категоричен бе доц. д-р Славов.

Той представи и подготвяните промени в НК, които адаптират българския наказателен закон към съвременните стандарти на състава на престъплението „агресия“ по Римския статут, както и на престъпленията срещу мира и човечеството. Като предизвикателство министърът очерта ангажирането на България с реални разследвания на военните престъпления в Украйна.