Инфлацията в еврозоната се понижава за втори пореден месец. През февруари потребителските цени бяха с 2,6% по-високи в сравнение с година по-рано. ЕЦБ може скоро да започне да намалява лихвените проценти.

По данни на статистическата служба на ЕС Евростат през февруари потребителските цени са се повишили само с 2,6% в сравнение със същия месец на миналата година. Това потвърди първоначалната оценка. Поради това разликата до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от два процента инфлация за цялата еврозона в средносрочен план намалява. През януари нивото на инфлация все още е 2,8% след 2,9% през декември. В момента инфлацията в Германия е 2,5%.  

Цените на енергията в Европа спаднаха само с 3,7% през февруари в сравнение със същия месец на миналата година. През януари спадът е бил 6,1%. За разлика от тях цените на хранителните продукти, алкохола и тютюневите изделия се повишиха с 3,9% след увеличение от 5,6% през януари. Цените на промишлените стоки без енергията се повишиха с 1,6% спрямо 2,0% преди това.

Цените на услугите, които напоследък са в центъра на вниманието на паричните надзорници на ЕЦБ, се повишиха с 4,0%, след като през януари също нараснаха с 4,0%. Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните, както и на алкохола и тютюневите изделия, продължи да спада през февруари. Тя се понижи до 3,1% спрямо 3,3% през януари.

Намаляването на лихвените проценти става все по-вероятно

ЕЦБ се бори срещу на моменти значителното нарастване на инфлацията в еврозоната и Германия с десет поредни увеличения на лихвените проценти от лятото на 2022 г. насам. През есента на 2022 г. тя достигна рекордно високо равнище от 10,7%. По-високите лихвени проценти оскъпяват кредитите, което може да ограничи търсенето и да противодейства на високите нива на инфлация. По-скъпото финансиране обаче е и тежест за дружествата и частните инвеститори. С оглед на отслабващата икономика все по-често се чуват призиви лихвените проценти отново да бъдат намалени и това може да се случи скоро: Според експерти ЕЦБ все повече се насочва към първо понижение на лихвените проценти до средата на годината.

След последното заседание за определяне на лихвените проценти на 7 март председателят на ЕЦБ Кристин Лагард сигнализира, че паричните власти вероятно ще понижат основните лихвени проценти през юни, а не през април. Следващото заседание на ЕЦБ ще се проведе на 11 април във Франкфурт. Следващото заседание за определяне на лихвените проценти също е насрочено за 6 юни във Франкфурт.