Готови ли сме за влизане в еврозоната? Може скоро да бъдем, уверяват ни от правителството. Днес от КНСБ дори обявиха, че ще сме покрили изискването за инфлация до средата на годината. Тъкмо за началото на новата информационна кампания за европейската валута.

Но реален ли е спадът в инфлацията? Размерът й не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели - 3,6%. Засега нашата го надвишава с около 5%.

Възможно ли е управляващите да взимат мерки за сваляне на инфлацията на хартия, за да се окичат с постижението на влизане в еврозоната?

Според икономиста Стефан Антонов това е напълно възможно - и вече е правено.

"Първото правителство на ГЕРБ се опитваше през 2009 г. да ни вкара не в еврозоната, а в чакалнята. Тогава тогавашният финансов министър Симеон Дянков също се опитваше по същия начин да ограничи бюджета до 3% спрямо БВП, за да покрием критериите. Направиха се един куп глупости, като забавяне на пбащания по изпълнени и издадени фактури на обществени поръчки, забавяне на възстановяването на ДДС, все с цел да бъде ограничен бюджетния дефицит. Оказа се обаче, че тези забавяния влизат в дефицита."

Възможно ли е част от политиките на правителството да са с цел сваляне на инфлацията? Например безплатното образование държавна поръчка, което хипотетично е част от малката потребителска кошница? 

"Това е неграмотен опит да се свали инфлацията. Ако ти направиш услугата напълно безплатна, това отпада от кошницата. Ако я бяха намалили с 90%, щеше да остане в кошницата и да има 90% поевтиняване."

Според него има и друг ефект - това улеснява желанието на премиера Денков да се намали броят на университетите.

Крият ли се "болни места" в бюджета? Има ли натиск на търговските банки да понижат таксите си? С тази цел ли е решението да се свалят с 20% цените на дървата за огрев в държавните горски предприятия? Какви други политики е възможно да се правят, за да ни "натъкмят" в подходящи финансови одежди за еврозоната? 

Идеология или икономика играе главна роля в решението за еврото?

Отговорът на тези и други въпроси - чуйте и гледайте в новия епизод на Z-Каст:

---

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.