Новият президент на БФС Георги Иванов ще направи опит да се обади и срещне с Димитър Бербатов, за да убеди него, Стилиян Петров и Мартин Петров за обединение в името на българския футбол.

Гонзо заяви това на снощната церемония Футболист на годината, на която Стилиян получи специална награда за личен пример и вдъхновение заради организирания от него благотворителен Мач на надеждата през лятото на м.г. в София.

В петък Иванов спечели убедително конгреса на БФС, като основните му конкуренти от триото останаха втори. Доскорошният технически директор покани опозиционерите в новия Изпълнителен комитет, но те отказаха. Бербатов честити на новия шеф и заяви, че на този етап се оттегля от битката за БФС, а Стиллиян и Мартин бяха още по-крайни - трайно напускат българския футбол.

"Другата седмица ще опитам да направя контакт с Димитър Бербатов, за да поговорим и да се видим. И той, и Стилиян, и Мартин могат да бъдат полезни за обединението в името на българския футбол. Те са млади и интелигентни хора, безсмислено е да водим войни, от които няма никаква полза", започна Георги Иванов.

Той заяви, че първото заседание на ИК ще бъде на 29 март. По-рано не е удачно да се прави заради мачовете на националния отбор в Азербайджан от новия турнир с приятелски двубои на ФИФА.

За Футболист на годината Иванов обяви следното:

"С най-голямо удоволствие гледах футболистите, които са наградени. И тримата заслужават. Надявам се, че те ще бъдат стимул за младежките национали. Не ми хареса това, че имаше прекалено много чужденци в категориите по постове. Надявам се в следващите години да има повече българи. С много работа това може да се случи.

Но трябва треньорите да влагат всичко от себе си. Не казвам че е лошо, че са чужденци, но това е и стимул за нас като федерация и догодина да има повече наши играчи. За това трябва да работим - за да има конкуренция. Особено с хората, които показват потенциал и като резултати, и като качества".

А доколко реалистична е целта класиране на Световното през 2026 г., поставена от него от трибуната на конгреса?

"Ние като спортисти искаме винаги да побеждаваме. Преди предходните квалификации за Евро 2024 също обявихме за цел класирането. Сега в предстоящата Лига на Нациите от есента искам да сме по-умерени. Но големият спортист трябва да носи и напрежение. Дано са стигнали и до това ниво, за да държат на напрежение нашите играчи. Физически и като психическа устойчивост трябва да са друго ниво. На големите форуми се класират големите спортисти. А голям спортист без солидна психическа подготовка не може".

Илиан Илиев: Трябва да спечелим групата си в Лигата на нациите и да се изкачим по-горе

Илиян Илиев, треньорът на "Черно море" и селекционер на националите, бе избран за Треньор №1 в класацията Футболист на годината.

Той и някои от играмите излязоха снощи от лагера на първия ни отбор за церемонията. Днес тимът лети за Азербайджан, където ще играе с местната селекция и с Танзания като част от новия турнир FIFA Series.

"В последните два мача на националния отбор в предишните квалификации бяхме заедно, говорихме какво трябва да се направи, за да се подобрят условиято и резултатите. Виждате днес, 80 или 90 процента от номинациите и наградените по постове в efbet Лига са чужденци. Което не говори добре за нашите играчи. Трябва да го променяме постепенно. Не че не искаме чужденци, особено когато са добри", заяви Илиев.

Той бе попитан кое е по-реалистично - "Черно море" да стане шампион или България да се класира на Световното в САЩ, Мексико и Канада през 2026 г.

"Трудно е Черно море да стане шампион, знаете каква е организацията в нашето първенство. Относно класирането, разбира се върху нас се пада тази задача. Имаме контроли, след това имаме Лига на нациите, в която трябва да спечелим групата и да качим една лига нагоре. Целта е реалистична, защото аз като дойдох, казах, че много сме свалили нивото, но също така сме свалили и самочувствието.

Да, нямаме топ футболисти на световно ниво, но имаме добри футболисти и ако им дадем самочувствие, те могат да постигнат големи резултати. В националния отбор се надявам в следващата година-година и половина да направим боеспособен отбор, да вадим повече момчета в чужбина", отвърна бившият футболист на "Бенфика".