Георги Иванов-Гонзо е новият президент на Българския футболен съюз. На конгреса в столичния хотел "Маринела" той получи 235 гласа от подали вот и толкова регистрирани 469 делегати. Втори остана Димитър Бербатов със 181 гласа. 

Резултатът на бившия нападател, треньор и директор на "Локомотив" (Пловдив), "Левски" и БФС е точно толкова, колкото му бе необходимо на първия тур - 235 вота, при броя на делегатите. При един по-малко, щеше да има балотаж.

Трети остана Михаил Касабов - 35, нататък следват Георги Градев - 6, Георги Захариев и Петьо Костадинов по 4, Манол Иванов - 1. Три бюлетини на тайния вот в тъмни стаички са недействителни, съобщи от трибуната водещият конгреса Атанас Фурнаджиев.

Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров поздравиха Иванов и водещите заседанието и напуснаха залата преди последната точка - избор на Изпълнителен комитет.

Точно два часа продължи гласуванато за нов президент на БФС - от 15:15 до около 17:20 часа. Веднага след това започна броене на гласовете, отнело час и половина. Правото си на глас са упражниха представители на 469 клуба.

По-рано с 303 гласа "за" и 12 "против" делегатите на Общото събрание формално гласуваха подадената в края на м.г. оставка на Борислав Михайлов като президент на съюза. Това стана в 12:40 часа, а след освобождаването и на Изпълнителния комитет бе обявена почивка.

Дебатите бяха подновени в 14 ч. с обсъждане как да протече вота за президент и нов Изпълнителен комитет. С 240 на 109 бе прието да се гласува в тъмни стаички, вместо открито. Всичките седмина кандидати за нов президент - Манол Иванов, Михаил Касабов, Димитър Бербатов, Петьо Костадинов, Георги Захариев, Георги Иванов и Георги Градев, направиха 5-минутни изказвания от трибуната. 

Изборното Общо събрание на БФС стартира в 10:35 в хотел "Маринела". Михайлов го откри.

Самият той предложи малко по-късно вотът за оставката му да е явен, а не с бюлетина, за да се спести време.

"Никога не съм вярвал, че толкова скоро - по-малко от две години, след като представихме нашата стратегия пред вас, ще изляза отново на трибуната, за да откривам Конгрес.

Хубаво е да се дават примери с големите футболни нации и какво трябва да се прави като тях, но още по-хубаво е да оцениш реалностите и къде се намираш ти", каза Михайлов от трибуната пред 464 регистрирани делегати от клубовете-членове на съюза с право на глас.

"Сега вие имате прекрасната възможност да видите какво сме изпълнили и какво не. Работихме в трудни времена, в години на кризи", добави Михайлов.

В същия дух бе и изказването малко преди гласуването на оставката. Михайлов изтъкна постижения и няколко пъти не пропусна да "настъпи" критиците си. Помогнал е на много хора и клубове, после те се обърнали срещу него.

"Няма ненаказано добро", изрече за пореден път той една от любимите си фрази (виж част от словото му по-долу).

Присъстват представители на ФИФА и УЕФА, съответно Нодар Алкхалаци и Сервет Ярдъмджъ.

Делегатите и кандидатите за президент започнаха да пристигат след 9 часа и да се регистрират. Най-значимото изказване бе на изпълнителния директор на ЦСКА-София Филип Филипов, който заяви, че "червените" застават зад Димитър Бербатов. 

До днес липсваше официална позиция на клуба, както и на "Левски", "Лудогорец", "Ботев" (Пловдив) и т.н.

Наско Сираков също дойде, но не посочи зад кого ще застане "Левски". По думите му "Левски" ще подкрепи "Левски".

Над един час и половина се обсъждаше процедура, като членове на комисии и т.н. След това първите пет точки от дневния ред бяха отметнати доста бързо.

Пред хотела всичко остана спокойно. Имаше водно оръдие, много полиция и жандармерия, но протестиращи фенове нямаше пред целия ден и до късно вечерта, независимо от закани за протести в социалните мрежи.

Словото на Михайлов: Бяхме свидетели на футбол по време на холера

Борислав Михайлов два пъти говори по време на конгреса - в началото и преди гласуване на оставката му.

"Работата ни беше саботирана толкова дълго време, а също така и нямам обяснение как така се пускат доноси до световните централи. В последните години бяхме свидетели на футбол по време на холера. Токсичната среда искаше да превземе футбола на всяка цена. Задачата ни беше да го запазим от вмешателства. Горд съм от целия екип на БФС, който се справи чудесно."

"Колкото и да се отрича, постигнахме много неща, защото никой не може да отрече свършеното от нас. Няма да казвам отново за всичко, което сме направили. Сами видяхте терените които са изградени, видяхте и програмата ни за периода 2022-2026. Но както се казва: "Няма ненаказано добро".

"Да не забравяме и всички българи, получили шанса да работят във ФИФА и УЕФА. И между тях има демагози, но всеки е свободен да определя свой собствен морал. Аз няма от какво да се срамувам в моя".

Искам да ви кажа, че на футбола не му трябват революции, а спокойствие и обединение. Тези, които искаха да направят революция, я направиха на улицата и видяхме какво стана", каза Михайлов от трибуната.

Бербатов призова гостите от ФИФА и УЕФА да следят гласуването

В 5-минутното си предизборно слово Димитър Бербатов призова на английски език пратениците на ФИФА и УЕФА да следат процеса на гласуване.

"Призововам ви да следите самия процес - как се гласува. Не се притеснявайте да го правите и ако видите нещо нередно - да се намесите и сигнализирате", рече Бербо.

Най-разчупен в словото си бе футболният агент Георги Захариев, който използва мултимедия със слайдове с дистанционно и не чете - както повечето, а се обърна към залата в свободна и емоционална реч. Той призова футболните хора да се запитат дали са доволни от състоянието на играта.

"Не мога да ви обещая промяна с магическа пръчка, заяви и.д. президентът в оставка Михаил Касабов. - Ако получа доверието, шестима от досегашните членове на изпълкома ще останат, а и ще има осем нови. Но няма да има президенти и собственици на клубове от професионалния футбол. Те трябва да са в лигата и тя да получи постепенно това, което УЕФА и ФИФА позволяват -  контрол върху първенството. И това е в повечето от страните в Европа."

"БФС трябва да се съсредоточи в аматьорския и детско-юношеския футбол, както е в повечето страни. БФС трябва методически и материално да подпомага детско-юношеския футбол. Футболният съюз трябва да помогне за изглаждането на едно поколение, което да влезе в българския футбол", добави Касабов.

Изпълкомът на Георги Иванов

Новият президент предложи Изпълком, в който попадат:

Михаил Статев (адвокат, член и на настоящия ИК като представител на "Черно море")

Атанас Караиванов (шеф на Профилигата)

Атанас Фурнаджиев (шеф на Мото-Пфое)

Румян Вълков (шеф на Аматьорската лига)

Димитър Георгиев-Аргира (пловдивски бизнесмен)

Пламен Манолов (част от управата на Български ВиК холдинг, бивш началник на Национална спортна база)

Николай Андреев (главен изпълнителен директор на "Виваком")

Любомир Пейновски (председател на Сдружение „Европейски цифров иновационен хъб" в сектор строителство)

Мила Христова (член на борна ФИФпро Европа - Асоциацията на професионалните футболисти)

Николай Лазаров (адвокат)

Теодор Тодоров (адвокат)

Николай Изов (бивш ректор на НСА)

Калин Каменов (кмет на Враца)

Даниел Панов (кмет на Велико Търново)

Той предложи човек от екипа на Бербатов - без да назовава име, но това няма да се случи. Останалите членове ще бъдат попълнени от предложения от делегати.

Шестима са от стария Изпълком по времето н Борислав Михайлов - първите в списъка, останалите са нови.

Подкрепа не получиха осмина кандидати за ИК, предложени от делегати. По-известните сред тях бяха бившите футболисти Станислав Ангелов-Пелето, Дончо Донев и Кирил Вангелов, бившият баскетболист (!) Тодор Стойков и двама от претендентите за президент - Георги Градев и Георги Захариев.

Хитът на вечерта безспорно бе Ангелов, който направи повечето номинации, предлагайки сам себе си. Това е абсолютен прецедент. Пелето изтъкна, че бил голям специалист в детско-юношеския футбол и не само там. Получи най-много от всички - 67 гласа, но това бе крайно недостатъчно, тъй като всички предложени от Гонзо имаха по над 200 - средно по около 230.

Най-малко вотове получи Димитър Георгиев, известен като приближен на Борислав Михайлов - 202.