"Епъл" (Apple) преговаря с "Гугъл" (Google) за използването на генеративния му изкуствен интелект "Джемини" (Gemini) в айФоните.

Това съобщи Блумбърг нюз, цитирани от Ройтерс, позовавайки се на запознати със ситуацията източници, предава БТА. 

Преговорите са за получаване на лиценз за "Джемини" за някои нови функции в софтуера на айФоните тази година. Двете страни не са взели решение за условията или брандирането на споразумение за изкуствен интелект.

Акциите на "Алфабет" (Alphabet) скочиха с над 7 на сто в ранната търговия в САЩ , а на "Епъл" – с 2,5 на сто.

Малко вероятно е, каквато и да е сделка да бъде обявена преди юни, когато "Епъл" планира да проведе годишната си конференция на разработчиците, а производителят на айФони е водил неотдавна преговори и със създателя на чатбота "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), според информацията.

"Епъл" и "Гугъл", който е собственост на "Алфабет" и "ОупънЕйАй" (OpenAI), не отговориха веднага на молбата за коментар. 

Потенциалното споразумение между фирмите може да помогне на "Гугъл" да разшири използването на услугите си за изкуствен интелект до над 2 милиарда активни устройства на "Епъл" и ще подпомогне усилията на гиганта в онлайн търсенето да догони "ОупънЕйАй", който е подкрепен от "Майкрософт" (Microsoft).

Този ход може също да разсее опасенията за забавяне на внедряването на приложения за изкуствен интелект от "Епъл", който загуби короната на компанията с най-висока капитализация след 10-процентен спад на акциите му тази година. 

Едно подобно споразумение обаче може да доведе до по-строг контрол от американските регулатори, които съдиха "Гугъл" за нарушаване на конкуренцията, плащайки милиарди долари на "Епъл", за да поддържа монопола му в онлайн търсенето.

"Това стратегическо партньорство е липсващата част в стратегията на "Епъл" за изкуствения интелекти и съоснованата от покойния Стив Джобс компания обединява силите си с "Гугъл" за някои от приложенията за изкуствен интелект на "Епъл", заяви Даниел Ивс, анализатор в "Уедбуш" (Wedbush).

Главният изпълнителен директор на "Епъл" Тим Кук заяви миналия месец, че компанията е инвестирала "значително" в генеративен изкуствен интелект и ще разкрие повече за плановете си за използването на технологията по-късно през годината.