"Днес да сме реалисти."

Така лаконично съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира на влизане в Партийния дом как вървят преговорите за правителство. Разбра се, че разбирателство все още няма. Иванов отказа да посочи как вървят разговорите.

Както е известно, ГЕРБ излезе вчера с втори ултиматум към (не)партньорите си в сегашното управление - ако до днес в 12 ч. не се постигне разбирателство, кандидат-премиерката на Бойко Борисов Мария Габриел връща неизпълнен мандата за съставяне на кабинет, връчен й вчера в същия час от президента Румен Радев. Това с голяма степен на вероятност означава нови предсрочни парламентарни избори.

Не стана ясно защо ГЕРБ избра този подход, след като по Конституция има една седмица да върне мандата - изпълнен или не.

Както Клуб Z писа, в разпространения текст на споразумението за съвместно управление, за който, според ПП-ДБ двете страни са се разбрали, е намерил разрешение въпросът с ексклузивните права на ДПС. От ГЕРБ настояваха тя да е единствената партия, която има право да номинира (и да бъдат избрани) хора за ключовите Висш съдебен съвет, Висш прокурорски съвет (който трябва да избере и нов главен прокурор), Инспекторат към ВСС и членове на Комисията за противодействие на корупцията. От обединението обаче искаха да се номинират личности и от останалите формации в НС. В крайна сметка, е бил възприет вторият подход. (Да не говорим колко противоконституционно е да се разпределят така порциите (по Ахмед Доган), б.р.).

Това означава, че сега се спори за министерските кресла. Както Клуб Z пръв писа, ГЕРБ бе поискала следните министерства: Министерство на отбраната (с Христо Гаджев), Министерство на енергетиката (с Жечо Станков), Министерство на земеделието и храните (със сегашният изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, но по информация на Клуб Z той е отпаднал като вариант и министерството все пак остава при ПП-ДБ), Министерство на иновациите и растежа (с Росен Желязков), Министерство на околната среда и водите (с бившата миниистърка Ивелина Василева), Министерство на външните работи (оглавявано сега от евентуалната премиерка на Борисов Мария Габриел). МВР с Калин Стоянов си е на Борисов. Както и министерствата на иновациите и на културата.

От ПП-ДБ твърдо се противопоставиха на смяната на Тодор Тагарев и Румен Радев. 

"Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори" - реагира днес набедения за опозиционер в ГЕРБ Делян Добрев.

Вчера пък се появи непотвърден от ГЕРБ списък с още искания. Като, например, преговарящата Деница Сачева пак да е социален министър. Самата Сачева многократно атакува публично Йорданка Шалапатова. Същото важи и за Красимир Вълчев, който в спуснатия списък пак е гласен за титуляр в МОН.

Коментарът на премиера в оставка Николай Денков вчера бе, че такъв списък никога не е бил обсъждан по време на разговорите.

Разбирателство все още няма и за това как ще се казва евентуалният съвместен документ и най-вече ще се съдържа ли така нежеланата от ПП-ДБ дума "коалиционно".