Националният отбор по футбол замина за Азербайджан, където ще изиграе два мача от новия турнир FIFA Series. На 22 март селекцията ни излиза срещу Танзания, а на 26-и следва сблъсък с азерите.

На летище "София" селекционерът Илиан Илиев обяви, че е останал с впечатление как на минитурнира се гледа като на "екзотично турне" и опита да разсее тези твърдения.

"Настроението е добро, така че се надявам да се приберем по същия начин и след мачовете, започна Илиев, който снощи бе избран за Треньор №1 на церемонията за анкетата Футболист на годината. - Аз вече към 10 пъти ви казах, че да играеш с Азербайджан, който е горе-долу на нашето ниво, не е толкова екзотично. И с Танзания, който е участник за Купата на Африка - знаем как се класираш на такова първенство, не е лесно.

Създаването на илюзии, че отиваме на екзотично турне със слаби отбори е далеч от истината. И трябва да го разберем. Всеки един мач е тест, с който и да е противник, и трябва да тръгваме нагоре. А не да отиваме на мач с нагласата, че едва ли не с отбори под нашето ниво. И това не е така."

Илиев отчете добрите и отрицателните неща в мачовете с Унгария и Сърбия в евроквалификациите в края на миналата година.

"Основното за предстоящите срещи, е моментите в предните два мача, в които стояхме добре на терена в двете фази, да са повече време като продължителност. И със Сърбия, и с Унгария, имахме добри периоди.

Но имахме и такива, в които допуснахме влизане на противника в последните 30 метра в нашата половина. И така рискуваме да ни отбележат гол. И естествено, концентрация при статичните положения, откъдето голове получихме", рече треньорът на "Черно море".

Той поясни, че България среща равностойни съперници, за да се подготви за Лигата на нациите през есента. Целта там е спечелване на групата, в която са още Северна Ирландия, Люксембург и Беларус. Няма смисъл да играем с Франция и Англия, за да пазим резултата за равен, аргументира се той. Но пък през юни съперниците ще са по-силни - Румъния и Словения, участници на Евро 2024 в Германия.

"Гледахме противника в първата среща Танзания, а сега като пристигнем, ще им покажем на футболистите силните и слабите страни. Трябва да запознаем футболистите с какви схеми играят отборите. Макар, че при Азербайджан има смяна на треньора. И се надяваме да няма големи проблеми, за да не ни изненадат", kaза Илиев.

Михаил Касабов: Георги Иванов ме покани, но няма изгледи да се върна

Водач на делегацията в Азербайджан е Михаил Касабов, който беше конкурент на Георги Иванов на изборния конгрес в петък. Още тогава Гонзо обяви, че няма да пътува, а ще остави това на Касабов, който в момента е и.д. до вписването на бившата "деветка" на "Локомотив" (Пловдив) и "Левски".

"Да, говорихме с Георги Иванов и докато го впишат него, аз съм и.д президент. Така че няма никаква драма. Той ме покани, но това си остава между нас. Но няма изгледи да се върна в БФС", рече международникът, член на Общото събрание на "Байерн" (Мюнхен).