Мария Габриел е "най-новото и най-красивото лице на мафията". Делян Пеевски иска "да има право на първа брачна нощ в съдебната система". Бойко Борисов и Делян Пеевски "взривиха всичко".

Това са само някои от акцентите в първото изявление на "Продължваме промяната - Демократична България" след предложението за кабинет, което номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел внесе в президентството.

Предложените за вицепремиер (Николай Денков), финансов министър (Асен Василев) и правосъден министър (Атанас Славов) декларираха, че не са давали съгласие да бъдат включени в този проектокабинет.

Николай Денков: Проектокабинетът не е съгласуван с ПП-ДБ

"Проектокабинетът не е съгласуван с ПП-ДБ", обяви премиерът в оставка Николай Денков. 

"Не искам да бъда номиниран в този Министерски съвет", категоричен беше той. "Аз съм подготвил декларация, че не искам да бъда номиниран в този състав", заяви Денков и добави: "Няма съгласие и по текста на споразумението"

Няма решение на нашите колективни органи на ПП-ДБ за участие в този кабинет, подчерта Денков. И добави, че изрично е било изтъкнато на ГЕРБ-СДС, че след като приключат преговорите, трябва да минат няколко часа, за да вземат решение. 

"Бяхме готови да преговаряме, докато постигнем съгласие. ГЕРБ напуснаха преговорите и отидоха при президента. Всичко това ни кара да смятаме, че не е имало намерение реално за преговори", добави той. 

И допълни, че името на Тодор Тагарев, за когото се твърдеше, че е най-спорната кандидатура (за министър на отбраната), не е било обсъждано.

Кирил Петков: Базовото ми доверие в Габриел днес бе безвъзвратно загубено

Мария Габриел се поддаде на натиска на Борисов и на Пеевски, заяви по време на пресконференцията съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Всички тези месеци имам базово доверие на Мария Габриел, но днес то беше безвъзвратно загубено", каза още Кирил Петков.

И бе категоричен, че кандидатката за премиер се е "навела" пред Бойко Борисов и Делян Пеевски:

"Тя днес показа, че няма качествата да бъде премиер. Жал ми е за нея, а за г-н Борисов ме е срам".

Петков припомни, че лидерът на ГЕРБ не се е появил в нито един от дните за преговори, не е отговарял на телефона си и е "използвал четири жени, криейки се зад тях". Накрая съпредседателят на ПП добави по адрес на Борисов поговорката, че "вълкът козината си мени, но нрава - не". 

Асен Василев: Габриел е най-новото и най-красивото лице на мафията

"Мария Габриел вече не е част от решението, а част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България", коментира и другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Той нарече поведението на ГЕРБ "селски тарикатлъци".

"Свидетели сме на една от най-големите фалшификации в съвременната българска история", отбеляза Василев, припомняйки, че е бил министър в четири правителства. "Такова нещо не се е случвало – да бъда вписан като министър в кабинет, без да е взето моето съгласие. Това е акт или на наглост, или на безпардонност, или на безобразие, който нито един човек, който иска да стане премиер на една държава, не може да си позволи", посочи той. 

Атанас Атанасов: Президентът да оттегли указа си

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов призова президента Румен Радев да оттегли указа си за гласуване на кабинета, който вече е пратен в Народното събрание.

Атанасов настоя и председателят на парламента Росен Желязков също да не включва тази точка в дневния ред, ако държавният глава не оттегли указа си, който пък бил противоконституционен - тъй като за министри има номинирани хора без тяхното знание.

"Такъв прецедент в най-новата българска история не имало", коментира Атанасов.

И посочи, че през целия период на преговорите с ГЕРБ-СДС от ПП-ДБ са били изключително добронамерени, водени от желанието си да създадат ново правителство на България. А причината е, че голямата част от българското общество не желае предсрочни избори.

Христо Иванов: Пеевски и Борисов взривиха всичко

"Най-накрая г-н Пеевски и г-н Борисов взривиха всичко", обяви другият съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. И посочи причината:

"Защото г-н Пеевски не е съгласен, че той няма право на първа брачна нощ за формирането на нова съдебна власт. Цената, за съжаление, е огромна".

Иванов разказа в детайли как е протекъл преговорният процес. Според него всичко се е провалило, когато е станало ясно, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" не отстъпват от намерението си за истинска реформа в съдебната система и регулаторите.

Ето какво разказа Иванов:

"През януари постигнахме договорка с г-н Борисов, че ще има минимална промяна в състава на Министерския съвет. Когато видяхме, че много от ключовите реформи, включително промените в службите, се бавят, че ни се обещава днес, утре и откровено казано ни мотаят, ние още през януари заявихме, че ще предложим текст за споразумение, което да гарантира конкретни ангажименти.

На 20 февруари обявихме публично този пакет. Това предизвика огромен скандал

Г-н Пеевски възрази, защото видя, че това, което предлагаме там е, че неговата роля на брокер, на посредник, на говорител, бива публично ограничена.

Почнахме преговорите с много голямо закъснение. Всичко трябваше да е приключило на 6 март. Преговорите започнаха на 9 март.

Няколко пъти видяхме, че се правят опити разговорите да бъдат прекратени и взривени. Това започна да се случва, след като преговорният екип на ГЕРБ видя и докладва, че няма да може да договори текстове, които да гарантират роля на г-н Пеевски на ексклузивен участник в попълването на органите в съдебната власт, които се избират с 2/3.

Разбираха, че не мога да взривят процеса на това основание, защото им е неудобно. Започнаха да търсят всякакви други поводи. Отказаха разговори на експертно ниво за законодателната и управленската програма.

Беше ни казано, или може да има споразумение, и това налага съществена промяна в Министерския съвет, или може да има същия състав на Министерския съвет, с ротация на премиера и вицепремиера, но без споразумение.

Напускаше се драматично, без да се казва защо. През цялото време се правеше опит да се взриви процесът. Днес това се увенча с успех.

Нямаме подписано споразумение, те не могат да ви покажат подписан документ.

Имаше разговори за различни предожения за министри. За министър на електронното упралвение ние предложихме 9 души. Десетият човек беше предложение на г-жа Габриел. Бяхме готови да го приемем. Свързахме се с него – оказа се, че с него не е говорено. Това може би трябваше да бъде предвестник на това, което виждаме в момента.

В крайна сметка те прекъснаха преговорите без да е необходимо това да се случва днес. Днес е първият от седемте дни, които имаме по Конституция (срокът, който Мария Габриел имаше да върне мандата на Радев - бел. ред.).

Изрично питахме г-жа Габриел има ли шанс да внесе несъгласуван състав на Министерския съвет. Тя каза: "Не, това не е Мария Габриел". Не зная кого видяхме днес.

За какво доверие можем да говорим? Спорът не е за един или друг министър. Спорът е как изобщо ще е възможно да се водят политически разговори, как изобщо ще практикуваме политика в България. Републиката се връща в политическа криза и това не е по наша вина. Ние бяхме готови да преговаряме, докато намерим решение.

Изкючително тежка ситуация се създава."