Атлетите на Русия и Беларус на Олимпийските игри в Париж (26 юли - 11 август) не могат да участват в парада на спортистите на откриването, а за закриването ще се вземе решение по-късно, обяви Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Той добави, че те все пак ще имат правото да присъстват на церемонията по откривнането, просто няма да дефилират.

Припомняме, че руснаци и беларуси ще се състезават в Париж под условия - неутрален статут, без знаме, без споменаване на страната, символи и химн, ако спечелят титли. Медалите им няма да се вземат предвид за генералното класиране.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента, коментира Маклауд. - Нашите експерти предполагат, че 36 неутрални спортисти с руски паспорти и 22 с беларуски паспорти все още имат шанс за квоти. Максималният брой от двете държави е съответно 55 и 28."

Международният олимпийски комитет няма да изисква от руските и беларуските спортисти да подписват документ, осъждащ специалната военна операция в Украйна.

А горните условия не се харесват не само на властта в Москва, а и на някои спортисти, които ги нарекоха "унизителни" и "дискриминационни", като не се опитват да вземат квоти. Други пък смениха държавата и вече се състезават за други страни.