Отнасяме се отговорно към ситуацията, даваме си сметка, че обществото не иска избори, казахме го снощи независимо от емоциите, коментира в кулоарите на парламента председателят на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов, който е един от лидерите в коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно, добави той. 

"Не може да е изпълнен мандатът, когато се оказва, че няма споразумение, няма съгласие за участие на тези хора в правителство като цяло“, заяви Атанас Атанасов.  "Няма съгласие за споразумението, защо трябваше да се бърза за 24 часа, при условие, че имаме цяла седмица", попита той. 

"Как ще се внесе за гласуване списък с хора, половината от които са написали декларации, че не са съгласни да бъдат членове на това правителство. Не може този списък да бъде внесен по този начин, който с апломб беше прочетен при президента“, каза още Атанас Атанасов.  

Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин, каза по-рано днес и премиерът в оставка Николай Денков в ефира на бТВ.

"Това е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от тази ситуация, няма друг позитивен ход", подчерта той.

Според Денков в преговорите трябва да участват лидерите на формациите.

"България има нужда от правителство, което да работи по управленска програма", заяви още Денков. 

И допълни:

"Имаме още пет дни, можем да седнем на масата на преговорите, да довършим преговорите по разумен начин. Има един единствен начин да излезем позитивно от тази ситуация – да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни, които участват, с участието на лидерите, така че да има общо решение".