"ГЕРБ има съпредседател, който по съвместителство е съпредседател и на ДПС. Делян Пеевски сутрин съпредседателства ГЕРБ, следобед - ДПС".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ. И отново повтори че процесът на преговори е бил взривен от ГЕРБ, когато там са разбрали, че Пеевски ще загуби властта, която има по отношение на съдебната система.

Иванов изтъкна, че няма подписано споразумение с ГЕРБ. И допълни, че управляващите са имали още 6 дни за преговори и не е станало ясно защо ГЕРБ са взривили процеса предварително.

"Има два факта, които са много важни. Няма подписано споразумение. Няма документ завършен и подписан. Одобрението на писмен документ се изразява само по един начин - подпис. Няма подпис. Всичко останало е начин да ни вкарват в излишни разговори. Г-жа Назарян твърди нещо, което не може да докаже", коментира Иванов.

Вчера депутатката от ГЕРБ Рая Назарян заяви, че Иванов е одобрил споразумението, но малко по-късно останалите лидери на "Продължаваме промяната - Демократична Бългрия" са отказали да го подпишат.

"Имаше още 6 дни, за да завършим този процес", изтъкна Иванов, визирайки срока за преговори по Конституцията.

И изтъкна, че от "Продължавааме промяната - Демократична България" никога не са си помисляли да внасят състав на Министерски съвет без одобрението на другата сила, както направи вчера Габриел.

"Колегите от ГЕРБ как си представят оттук нататък страната да бъде управляваа изобщо.

Бяхме на ръба да получим много силен знак, да се отвори влизането в еврозоната. Всичко това с един замах беше изхвърлено през прозореца и се върнахме в политическата криза.

Видяхме много ясно, че след като колегите от ГЕРБ разбраха, че споразумение с амбициозни реформи няма да може да бъде заобиколено, започнаха да търсят всякакъв начин да взривят процеса.

Не знам г-жа Габриел какво е подписала. Те трябваше да създадат привидност, че не това е проблемът. Затова се прибягна към тази провокация", каза още Иванов.

Той обобщи, че "Продължаваме промяната - Демократична България" не носи отговороност за провала на преговорите.