Двама висши американски генерали, ръководили евакуацията на американските войски от Афганистан при падането му под властта на талибаните през август 2021 г., обвиняват правителството на президента Джо Байдън за хаотичното изтегляне, като заявиха вчера пред законодателна комисия, че администрацията не е планирала евакуацията по подходящ начин и не е дала навременна заповед за нея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Свидетелствата на бившия председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили и на пенсионирания командир на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи за първи път публично разкриха напрежението и различията, които военните ръководители са имали с правителството на Байдън в последните дни на войната в Афганистан. Две от тези ключови различия включваха факта, че военните са посъветвали Вашингтон да остави поне 2500 военнослужещи в Афганистан, за да поддържат стабилността, и са изразили безпокойството си във връзка с факта, че Държавният департамент не действа достатъчно бързо, за да започне евакуация.

Отправените коментари на двамата генерали контрастират с вътрешна проверка на Белия дом на решенията на правителството, установила, че решенията на президента Джо Байдън са били "силно ограничени" от предишни споразумения за изтегляне, договорени от бившия президент Доналд Тръмп, и обвини военните, като уточни, че висшите командири са заявили по онова време, че разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с евакуацията.

Тринадесет американски военнослужещи бяха убити от атентатор самоубиец на един от входовете на международното летище в Кабул в последните дни от войната, когато талибаните постепенно напредваха в превземането на страната, припомня АП.

Хиляди изплашени афганистанци и американски граждани отчаяно се опитваха да се качат на американските военни самолети, които извозваха хора. В крайна сметка военните успяха да спасят над 130 000 цивилни преди излитането на последния американски военен самолет.

Този хаос бе крайният резултат от това, че Държавният департамент не призова за евакуация на американския персонал, докато не стана твърде късно, заявиха Мили и Мекензи пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

"На 14 август решението за операцията по евакуация на цивилни лица, които не участват пряко във военни действия, бе взето от Държавния департамент и американските военни бяха предупредени, събрани, мобилизирани и бързо разгърнати по-бързо, отколкото която и да е армия в света би могла да направи", каза Мили.

Но решението на Държавния департамент дойде твърде късно, добави той.

"Основаната грешка, основният недостатък бе, че Държавният департамент не взе решението на време", заяви бившият председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ. "Това бе твърде бавно и твърде късно", допълни Мили.

В обширно изявление късно вчера Съветът за национална сигурност на САЩ се противопостави на отправените от генералите коментари, като заяви, че трудното решение на Байдън е било правилно и е било част от ангажимента му да изведе Америка от най-дългата война в американската история.

Президентът "нямаше намерение да изпрати още едно поколение войници да се бият и умрат в конфликт, чийто край не се вижда", се казва в изявление на Съветът за национална сигурност на САЩ.

"Ние също така демонстрирахме, че не се нуждаем от постоянно присъствие на войски на терен, за да останем бдителни по отношение на терористичните заплахи", се посочва още там.

По време на изслушването, до което се стигна след продължителното разследване на Комисията по външните работи на Камарата на представители относно решенията, свързани с евакуацията на Кабул, генерал Макензи говори надълго и нашироко за неудобството си от това, че малко неща са изглеждали готови за евакуация, като дори изрази тези опасения с министъра на отбраната Лойд Остин.

Заповедта за евакуация трябва да бъде издадена от Държавния департамент, но през седмиците и месеците преди Кабул да падне под властта на талибаните Пентагонът все още настояваше пред Държавния департамент за планове за нейното изпълнение, заяви Макензи по време на изслушването.

"Имахме сили в региона още на 9 юли, но не можехме да направим нищо без Държавният департамент да издаде заповедта за евакуация", обяви Макензи и нарече планирането на времето от страна на Държавния департамент "фатален недостатък, който доведе до това, което се случи през август". "Смятам, че събитията от средата и края на август 2021 г. бяха пряк резултат от забавянето на започването на (евакуацията) с няколко месеца, всъщност докато не изпаднахме в екстремна ситуация и талибаните не превзеха страната", добави той.

По онова време генерал Марк Мили бе най-високопоставеният военен в САЩ и бе призовал президента Джо Байдън да остави остатъчни сили там в размер на 2500 души, за да осигури на афганистанските специални сили достатъчно подкрепа, за да държат талибаните на разстояние, и да позволи на американските военни да задържат контрола над военновъздушната база в Баграм, на север от Кабул, която можеше да осигури на военните допълнителни възможности за отговор на талибанските атаки. Тогава Байдън не одобри плана за разполагане на по-големи остатъчни сили, като предпочете да остави на място 650 военнослужещи, които да бъдат ограничени до охраната на американското посолство. Тези сили обаче не бяха достатъчни, за да запазят контрола върху Баграм, който бързо бе превзет от талибаните, отбелязва АП.

След изтеглянето на САЩ талибаните контролират Афганистан, което доведе до много промени за населението, включително и почти пълната загуба на правата на жените и момичетата.

Миналата година Белият дом установи, че хаотичното изтегляне е станало, защото Байдън е бил "ограничен" от предишни споразумения, сключени от бившия президент Доналд Тръмп, свързани с изтеглянето на силите. Вътрешният преглед от 2023 г. изглежда прехвърля и вината за самоубийствения атентат на 26 август 2021 г. на кабулското международно летище, като в него се посочва, че именно американските военни са взели едно вероятно ключово решение.

"За да се справи с потенциалната заплаха от терористична атака, президентът (Джо Байдън) многократно попита дали военните се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да изпълняват мисията си на международното летище "Хамид Карзай", се казва в доклада от 2023 г. "Висши военни служители потвърдиха, че разполагат с достатъчно ресурси и правомощия, за да смекчат заплахите".