Европейската комисия е платила първия транш в размер на 4,5 милиарда евро от Механизма за Украйна, възлизащ на общо 50 милиарда.

Това обяви председателят на ЕК на среща в Брюксел с украинския премиер Денис Шмигал.

Парите представляват мостово финансиране, отбеляза Фон дер Лайен. Това е краткосрочен кредит, обикновено за срок до 1 година, който се използва временно като „мост“ до предоставянето на по-дългосрочен тип финансиране.

С този транш трябва да бъде подпомогнато функционирането на украинската държава. През април Комисията ще преведе втори транш от мостовото финансиране, възлизащ на 1,5 милиарда евро. Това ще стане след оценка дали Киев е изпълнил необходимите за това условия.

Денис Шмигал връчи на Урсула Фон дер Лайен плана на украинското правителство, който е един от трите стълба на Механизма. Планът включва намеренията за възстановяване, реконструкция и модернизация на страната, както и реформите, които кабинетът смята да предприеме, като част от процеса на присъединяване към ЕС. Средствата под формата на грантове и заеми ще бъдат предоставяни според изпълнението му.

Планът ще бъде оценен от ЕК и Фон дер Лайен е убедена, че съвсем скоро ще бъде направена положителна препоръка към страните членки (Съвета) да го подкрепят.

Първото плащане по Механизма за Украйна се извършва едва 19 дни след влизането му в сила, подчерта председателят на Комисията.

Преди това Фон дер Лайен прие доскорошния финландски президент Саули Ниниьсто и го помоли да изготви доклад как да се подсили защитата на цивилното население в Европа на базата на опита на страната му.

„Знаем, че амбициите на Путин не свършват в Украйна. Точно обратното - Путин говори за своята историческа мисия и това е много познато на финландския народ. Той се е научил да живее в непосредствена близост до такъв непредсказуем и агресивен съсед и това е оформило в дълбочина вашето общество. Разбира се, Финландия винаги е поддържала силна отбрана, но подготовката за отбрана не се свежда само до военните, а до цялото общество“, изтъкна Фон дер Лайен.

През 1939 г. избухва конфликт между СССР и Финландия, известен като Зимната война. Началото му е на 30 ноември 1939 г., а краят – на 12 март 1940 г. След подписването на пакта „Молотов-Рибентроп“ СССР настоява за териториални отстъпки от Финландия, но среща отказ. и напада съседа си. Макар в крайна сметка да получават исканите територии, Съветите дават близо 130 000 жертви след добре организирана съпротива от финландска страна. Смята се, че Зимната война подтиква нацистка Германия да нападне СССР.