Страните членки (Съветът) на ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение за създаването на нов специален инструмент за подкрепа на възстановяването, реконструкцията модернизирането на Украйна.

Бюджетът на Механизма е 50 милиарда евро. 17 милиарда от тях са под формата на грантове, а 33 милиарда – на заеми.

Подкрепата е за периода 2024-2027 г. и има за цел да бъде адаптирана към предизвикателствата на войната.

Механизмът за Украйна бе предложен от Европейската комисия през юни 2023 г. Той ще бъде съставен от три стълба:

1. Правителството в Киев трябва да изготви план с намеренията си за възстановяване, реконструкция и модернизация на страната и с реформите, които смята да предприеме като част от процеса на присъединяване към ЕС. Средствата под формата на грантове и заеми ще бъдат предоставяни според изпълнението на плана, което ще се основава на набор от условия и график за плащанията;

2. Според Специфична инвестиционна рамка за Украйна ЕС ще осигури подкрепа под формата на гаранции за бюджета и система от заеми от частни и обществени институции. Гаранции ще покриват рисковете от заемите, и другите форми на помощ в рамките на Механизма;

3. Инструмент за предприсъединителна помощ (ИПП) и други мерки за подкрепа от ЕС, които да помогнат на Украйна да прилага европейското право и да извърши структурни реформи по пътя си към Съюза.

Финансирането

Грантовете ще бъдат мобилизирани чрез нов специален инструмент, предложен в контекста на средносрочното преразглеждане на бюджета на ЕС. Заемите ще бъдат гарантирани чрез собствените ресурси на страните членки, подобно на настоящото финансиране по Механизма за макрофинансова помощ +.

Като част от плана на украинското правителство страната може да поиска предварително финансово плащане в размер до 7 на сто от Механизма. Това прави 350 милиона евро.

Значителен дял от инвестиционната част на плана на Киев и Инвестиционната рамка за Украйна ше бъде предназначен за зелени инвестиции. Част от Инвестиционната рамка пък ще бъде запазена за малките и средни предприятия (МСП). Планът трябва да осигури подкрепа и за властите в Украйна.

Споразумението дава възможност и за мостово финансиране, за да бъде сигурно, че парите ще стигнат до Украйна възможно най-бързо. Става дума за краткосрочни кредити, които се използват временно като „мост“ до предоставянето на по-дългосрочен тип финансиране.

Ще има и известна гъвкавост по отношение на бюджета предвид факта, че Украйна е във война.

Като предварително условие за подкрепа по Механизма Украйна ще трябва да продължава да поддържа и зачита ефективните демократични механизми, включително многопартийната система и върховенството на закона. Киев трябва да гарантира спазването на правата на човека, включително тези на малцинствата.

Регламентът ще гарантира, че Върховната Рада – парламентът в Киев, и НПО в страната са надлежно информирани и консултирани за формата и прилагането на плана на правителството.

Диалог за Механизма ще даде възможност на Европейския парламент да кани Европейската комисия на всеки 4 месеца за обсъждане на прилагането на плана. За оценка на това прилагане регламентът ще включва таблица с показатели, която да подпомогне лесното наблюдение на напредъка по много качествени и количествени стъпки, включително преглед на социалните, икономическите и екологичните елементи на този план.

Следващи стъпки

Въз основа на успеха на временното споразумение преговарящите страни ще работят за по-задълбочено преразглеждане на бюджета на ЕС, част от който са Механизмът за Украйна и Платформа на стратегическите технологии за Европа (STEP).

Споразумението трябва да бъде одобрено от Съвета и ЕП, преди текстът да мине през формалната процедура на приемане. След одобрението той трябва да бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС и да влезе в сила на следващия ден.

„Украинците да се бранят с водни пистолети ли?“

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова Камарата на представителите в САЩ да освободи 60 милиарда долара за осигуряване на финансовата стабилност на Украйна.

Той говори пред евродепутатите в Страсбург на дебат, посветен на заключенията от последната среща на върха на ЕС на 1 февруари. Тогава лидерите на страните членки единодушно решиха Киев да получи 50 милиарда евро.

„Това показва, че сме решени да не се поддаваме на натиска на Русия, която погази международното право. Добре разбираме, че всяко евро от помощта за Украйна е подкрепа за сигурността и напредъка на ЕС”, каза Мишел.

И допълни, че Украйна спешно трябва да получи повече оръжие. А ЕС трябва да изпълни обещанието за доставка на 1 милион снаряда за украинските сили.

„Вие какво искате, украинците да се бранят с водни пистолети ли?“, попита той.

„Путин не може да разбере свободата“

Украйна и Европа показаха, че искат да се борят и да платят окончателната цена за това, в което вярваме. И това бе едно от най-грешните изчисления на Путин през онзи февруари, смята председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори в Европейския парламент на дебат, посветен на необходимостта от подкрепата на ЕС за Украйна две години след започването на руската агресия.

„Г-н Путин, вие допуснахте тази грешка, защото не можете да разберете какво движи човешкия дух, когато той е свободен да мисли, мечтае, създава и благоденства. Нито можете да разберете, защото не можете да приемете, че човешкото желание за свобода винаги ще победи“, каза Фон дер Лайен.

След това тя се обърна към евродепутатите:

„Дами и господа, Путин не може да разбере, че ако дадете на хората избор, те ще изберат свободата. И в случая с Украйна те се борят за освобождение. Той не може да разбере, че борбата на украинците е различна от борбата на руските войници, чийто животи той безогледно жертва за едно отдавна отишло си минало и за едно бъдеще, което никога няма да може да съществува."

Украинската саможертва е точно обратното. Защо се борят? Защото се сражават, гинат за нещо важно и присъщо за човека. Точно затова волята на Украйна е не само по-силна от тази на Русия, тя е напълно различна по своите характер и природа. И това Путин никога няма да разбере за нас. Затова неговото нахлуване е не само морално, но и стратегически погрешно. Той не може да разбере свободата и защо се борим за нея, защото единственият му инстинкт е да смачка това, от което се страхува.“

Всичко това според Фон дер Лайен обяснява случилото се през последните две години. Вместо да бъде сринат Киев, да бъде разделен ЕС и да бъде отслабена НАТО, се е случило точно обратното. С подкрепата на ЕС и съюзниците му Украйна не само твърдо устоява срещу срещу по-голяма страна, по-голяма армия и по-голяма икономика, но и си е отвоювала повече от половината окупирани територии.

Хаджа Лабиб – външната министърка на Белгия, която в момента председателства ЕС, потвърди, че Съюзът готви 13-и пакет санкции срещу Русия. Той трябва да бъде приет за втората годишнината от агресията. Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г.