Границата между България и Румъния по река Дунав се смята за сухопътна и контролът при преминаването й ще продължи и след влизането на двете страни по въздух и вода в Шенгенското пространство.

Това обясниха пред Клуб Z представители на Европейската комисия.

Двете страни влизат в Шенген по въздух и вода на 31 март. Остава обаче контролът по сухопътните им граници. Той ще се осъществява и по границата помежду им. По-голямата част от нея минава по течението на Дунав. Тя може да бъде преминавана с ферибот, кораб или лодка.

Нашите събеседници предупредиха, че ако ходим по море от България до Гърция или до Турция ще излезем от Шенген и после пак ще влезем в него. И при двата случая ще бъдем проверявани. Причината е, че Турция не е част от пространството за свободно пътуване.

Същото важи и ако тръгнем с кораб по Дунав от България към Хърватия или още по на запад. При всички положения ще минем през Сърбия, която също не е част от Шенген.

За сметка на това от 31 март при пристигане в София от което и да било летище в Шенгенското пространство ще излизаме свободно след кацането.

Остава обаче в сила контролът при първо качване, дори ако то е в Шенгенската зона.

Макар да влизат в Шенген само по въздух и вода, България и Румъния стават негови пълноправни членки, отбелязаха от ЕК.