Унгария ще се противопостави на плана на Европейската комисия за използването на 90 на сто от печалбите от замразените в ЕС руски активи да бъдат използвани за закупване на оръжие за Украйна.

Това съобщи пред журналисти в Брюксел Балаж Орбан - шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. Двамата не са роднини.

Орбан участва в Европейския съвет - срещата на върха на ЕС. Една от главните теми е използването на неочакваните печалби от замразените руски активи.

„Позицията на Унгария е, че не искаме да бъдем въвличани във войната, затова не изпращаме оръжия“, каза Балаж Орбан, цитиран от „Политико“.

Печалбите от блокираните руски активи в ЕС е между 2,5 и 3 милиарда евро. Комисията предлага 90% от нея да отидат за въоръжаване на Украйна, а останалите 10% - за невоенна помощ за страната.

Според Балаж Орбан има два варианта. Единият е намаляване до 0 процента на дела на военната помощ. Другият е специално за Унгария да бъде направено изключение и тя да не купува оръжие. Последното е трудно изпълнимо технически, отбелязва „Политико“.

Възможно е обаче и да няма унгарско вето, а вместо него да бъде приложено „конструктивно въздържане“, споделиха пред Клуб Z запознати. Според тях нищо чудно да се получи това, което стана на Европейския съвет на 14 и 15 декември 2023 г. Тогава Орбан бе помолен да излезе от залата и да пие едно кафе. А в това време останалите лидери одобриха преговори за започване на членство в ЕС с Украйна и Молдова.

Ако това се случи сега, използването на блокираните активи за Украйна няма да срещне пречки, освен ако срещу него не застанат и други страни членки.

Същевременно нашите събеседници припомниха, че някои от неутралните страни членки на ЕС също не са много склонни да купуват оръжие за Украйна. Така например законодателствата на Ирландия и Малта не позволяват закупуването на смъртоносно оръжие да чужди държави.