Този път номерът с кафето за Виктор Орбан няма да бъде достатъчен.

Така отговориха на въпрос на Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Става дума за специалния Европейски съвет, който ще се състои на 1 февруари. Надеждите са на него да бъде постигнато единодушие и Украйна да получи необходимата й помощ в размер на 50 милиарда евро.

Тази помощ вече бе блокирана от Унгария. Именно заради ветото на премиера Виктор Орбан бе свикана извънредната среща на върха след два дни.

Номерът с кафето бе приложен на предишния Еврпопейски съвет на 14 и 15 декември. Тогава европейските лидери одобриха започване на преговори за членство в ЕС с Украйна и Молдова. Орбан се противопоставяше и на това. Тогава германският канцлер Олаф Шолц го помоли да излезе от залата и да пие едно кафе. Така ръководителите на останалите 26 страни членки постигнаха единодушие на присъстващите.

Сега обаче това няма да бъде достатъчно - най-малкото за това, че трябва да последват преговори между страните членки (Съвета) на ЕС и Европейския парламент. Така че в един момент ще бъде необходимо единодушие след всички 27 държави от Съюза без изключение, поясниха нашите събеседници.

Помощта за Украйна, която Унгария досега блокира, е в размер на 50 милиарда евро. 17 млрд. от нея са под формата на грантове, а 33 млрд. – на заеми.

Унгария продължава да поставя редица условия, казаха брюкселските дипломати. Те не съобщиха подробности. Според съобщения в пресата едно от тях е оръжията, които ще бъдат предоставяни на Киев, да не са смъртоносни. Според други информации Будапеща настоява помощта да бъде разделена на 4 транша от по 12,5 милиарда евро и те да бъдат отпускани годишно, като всяка година даването на парите да бъде предшествано от обсъждане. Най-разпространеното предположение е, че Орбан иска Европейската комисия да деблокира близо 21 милиарда евро от еврофондовете за страната му. Те са замразени заради проблеми с върховенството на закона.

Във всеки случай от Брюксел не смятат да оказват натиск върху Орбан и се надяват той да склони да деблокира помощта.

Военната помощ за Украйна е част от допълнителен финансов пакет от 64,6 милиарда евро. Лидерите го обсъждат в рамките на преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС, необходимо заради непредвидените предизвикателства като руската агресия срещу Украйна, пандемията от COVID-19, покачващите се лихви и др.

Останалите пари трябва да отидат по следните направления:

• 2 млрд. евро за управление на границите и миграцията;

7,6 млрд. евро за съседните региони и света;

1,5 млрд. евро за Европейския фонд за отбрана (ЕФО) по новата Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP);

2 млрд. евро за инструмента за гъвкавост;

1,5 млрд. евро за резерва за солидарност и спешна помощ.

Сумата от 2 милиарда евро за управление на миграцията и границите едва ли ще бъде променена, тя е заложена твърдо в преговорната кутия. Така дипломатите отговориха на въпрос дали евентуална промяна може да повлияе на бъдещото приемане на България и Румъния в Шенген и по суша.