Европейският съвет реши да започне преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина.

Новината съобщи в Х неговият председател Шарл Мишел.

„Честито! Вашето място е в нашето европейско семейство“, написа той.

Според него решението е ключова стъпка по пътя на бившата югославска република към ЕС. Касиндже допълва, че предстои много и тежка работа за стабилен напредък.

По-късно бяха разпространени и заключенията на Европейския съвет.

Решението бе взето на провеждащата се в Брюксел среща на върха на ЕС с участието на лидерите на страните членки. Там е и босненската премиерка Боряна Крищо.

Започването на преговори с Босна и Херцеговина бе препоръчано от Европейската комисия на 12 март. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изтъкна, че за по-малко от година страната е постигнала по-голям напредък в реформите, отколкото за цяло десетилетие.

Особено важно според Фон дер Лайен е, че правосъдното министерство в Сараево се е съгласило да включи в националните криминални досиета присъдите на трибунала за бивша Югославия. А наскоро е заработила новата комисия за постигането на мир.

Конфликтът в Босна бе най-кървавият в Европа след края на Втората световна война и преди руската агресия в Украйна. Той трая от пролетта на 1992 г. до края на 1995 г. и взе над 100 000 жертви.