„Можем да очакваме да съберем по 3 милиарда евро от извънредните печалби от замразените руски активи през 2024 г. и подобни суми през следващите години“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори след края на Европейския съвет  - срещата на върха на ЕС в Брюксел.

„Трябва да продължим да подкрепяме усилията на Украйна да се сражава на бойното поле. Радвам се, че лидерите подкрепиха нашето предложение за извънредните печалби от замразените руски активи. Това ще осигури финансиране на военно оборудване за Украйна“, изтъкна Фон дер Лайен.

Ако се действа бързо, първият 1 милиард от тези пари може да бъде отпуснат още на 1 юли, отговори тя на журналистически въпрос.

С тези пари може да бъде финансирана и инициативата на Чехия за закупуването на 800 000 артилерийски снаряда за Украйна.

Предложението за използването на замразените активи бе направено на 20 март от Комисията и върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Европейският съвет приканва страните членки (Съвета) на ЕС да работят по това предложение, е записано в приетите заключения.

В текста на заключенията е записано, че военната подкрепа и ангажиментите на ЕС в сферата на сигурността ще бъдат гарантирани с пълно зачитане на политиката на сигурност и отбрана на определени страни членки и че ще бъдат взети предвид интересите в тези сфери на всички държави от ЕС. Урсула фон дер Лайен обаче бе категорична, че ръководителите на държавите членки са подкрепили предложенията за изпорзването на блокираните активи. По-рано Балаж Орбан – шефът на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, заяви, че страната му ще се противопостави на въоръжаването на Украйна с тези пари.

ЕК предлага по-високи мита за зърнени култури от Русия и Беларус

Същевременно е изготвено предложение за увеличаване на митата за вноса от Русия и Беларус на зърнени храни, маслодайни култури и техни производни продукти, допълни Фон дер Лайен. Това ще попречи на зърното от Русия да дестабилизира пазара в ЕС. А Москва вече няма да може да използва печалбите от този износ към ЕС. И ще гарантира, че на европейския пазар няма да влезе незаконно изнесеното от Русия откраднато украинско зърно.

Предложението на Комисията бе разпространено няколко часа по-късно. От него става ясно, че мерките поне засега не засягат транзита на споменатите продукти през територията на ЕС към трети страни. Така Европа остава ангажирана с глобалната сигурност на прехраната.

Докато лидерите заседаваха, украинският президент Володимир Зеленски се обърна към тьх по видеовръзка и ги укори, че е несправедливо, че ЕС продължава да внася без ограничения зърнени култури от Русия и Беларус. Той изтъкна, че докато украинското зърно се изхвърля по пътищата от гневни полски фермери, достъпът на Русия до европейския селскостопански пазар остава неограничен.

В заключенията лидерите призоваха Съвета да работи за приемането на осмия пакет от подкрепата за Украйна по Европейския механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ). Става дума за поредния транш в размер на 500 милиона евро. От месеци насам той е блокиран от Унгария.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел очаква още при белгийското председателство на ЕС, което приключва на 1 юли, да бъде свикана първата междуправителствена конференция с Украйна. И настоя Съветът бързо да приеме преговорната рамка с нея.

Същевременно Европейският съвет даде зелена светлина за започване на преговори за членство с Босна и Херцеговина.

Лидерите на страните от ЕС призоваха за незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Пълен и безопасен хуманитарен достъп до Газа е от съществено значение, за да бъде осигурена на цивилното население животоспасяваща помощ в условията на катастрофалната ситуация, каза Шарл Мишел. Особено тревожна е заплахата от глад поради недостатъчната помощ,у която влиза там, изтъква Европейският съвет.

В заключенията се изразява подкрепа на разследванията на твърденията за сексуално насилие, извършено от бойци на „Хамас“ при нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Настоява се за освобождаването на всички заложници. Ръководителите на държавите от ЕС приветстват разследването на ООН срещу 12 служители на нейната Агенцията за подпомагане и строителство за палестинските бежанци (UNRWA) за предполагаемо участие в нападението срещу Израел. Лидерите осъждат и насилието, извършвано от еврейски заселници екстремисти на Западния бряг.