Скандалът с разкритата „Пътна карта“ от хакнатите мейли на сътрудника на зам.-председателя на Думата Александър Бабаков се разраства. На обща пресконференция на разследващите журналисти, които работят по темата от години, днес бяха изнесени още акценти от корупционната сделка, нарушаваща всички български интереси.

Пресконференцията бе дадена от "Българските елфи" - организацията, която разкодира мейлите и намери пътната карта, експертите от Антикорупционния фонд Николай Стайков и Лора Георгиева, "Капитал", „Боец“, Бърд“ и Бивол“, както и от енергийния експерт Илиян Василев.

„Това е грубо предателство,  погазване на българските интереси“, заяви Василев за откритията от „Пътната карта“.

„Ясно е, че "Турски поток" не е самослучило се събитие. Той има предистория и тя е „Южен поток“, заяви Василев.

„Така че опитите да се представи "Турски поток" като български успех и инициатива са нелепи. Той е част от стратегически замисъл на Русия.

Той никога не е бил три неща:

- Никога не е бил одобрен от ЕС. Това е легенда. Проектът, който предшестваше "Турски поток", бе за разширяване на газовата мрежа. Той беше приоритетен за ЕС само две години. Когато започна строежа, ЕК заяви, че това не е приоритет вече на ЕС и еврокомисар тогава заяви, че този проект ще бъде построен от българското правителство на Борисов на свой риск  и със свои средства.

- Второто нещо – легендите, че с него България ще се превърне в газов хъб, почиваха върху един наратив, че руският газ ще се продава и България ще е основният разпределителен център. Нито един кубически метър газ не е продаден от България.

- Третата лъжа е, че този проект е част от разширението на газопреносната мрежа, тоест ще доставя газ на Северна България, която не е обхваната от газови потоци. Това също е лъжа.

- Четвъртата лъжа е, че той ще помогне на България да разшири газохранилището си. Той не е реализиран и не само това, но се забавя нарочно.

"Бабаков е посредникът между Борисов и Путин, срещи е имало и при Цветелина Бориславова"

Лора Георгиева от Антикорупционния фонд посочи, че става въпрос за разходване на огромен български национален ресурс:

„Тук няма европейско финансиране, друг не участва освен българските данъкоплатци. Тоест финансовата тежест за този проект се понася от българските граждани. Става дума за минимум 3 милиарда, които са изхарчени без никаква реална перспектива някаква част от тези пари да се върнат, така че проектът да е рентабилен.

Втората изключително важна причина, заради която говорим за този проект, е геополитическият аспект. Допреди известно време предполагахме от косвени данни, а реално от август миналата година, когато за първи път излязоха данни от хакнатата електронна поща на Александър Бабаков, имаме и конкретни данни, които доказват, че това е проект, обслужващ изцяло руските интереси. Не само не е от полза за България, а директно обслужва политиката на Путин и по косвен начин позволява на Путин да започне войната в Украйна.

През август миналата година публикувахме електронни съобщения от пощата на Бабаков, от които става ясно, че това е руски проект. Бабаков е бил посредникът между Путин и Борисов. Включително са се провеждали срещи в банката на Цветелина Бориславова. Тя директно се отчита за изпълнението на проекта и то не на Бабаков, а на неговия помощник Воробьов“.

"Бездействието на българските служби няма оправдание"

„Историята започва още през 2013 година, когато „Ню Йорк таймс“ публикува много задълбочена статия, посветена на провала на проекта "Южен поток“, припомни и Николай Стайков от АКФ.

„С малка журналистическа бомба вътре. Че Бабаков е отправил нещо като меко корупционно предложение към един български заместник-министър от служебното правителство Божан Стоянов (От кабинета на Марин Райков, б.а.), „за да му измери температурата“, както се казва в статията. Това го напомням, за да кажа, че в самата статия пишеше, че това е стигнало още на следващия ден до ДАНС. Казвам го, за да посочим, че няма никакво оправдание за българските служби.

През 2018-2019 г., когато напомнихме за тази история, ние бяхме в ДАНС. Там единственият въпрос, който ми беше зададен, е откъде знам, че е било докладвано в ДАНС. Те искаха да си намерят формален повод да затворят сигнала. Нямаше никакъв интерес към съдържанието на сигнала, кой с кого се е виждал, имало ли е други срещи на български политици във въпросния период 2013-2014 г.. Така че бездействието на българските служби няма оправдание, трябва да попитаме кой там е работил против българските интереси.“

Българите са се отказали от гарантирани приходи до 2030 г.

Нови интересни детайли изнесе Петко Петков от „Елфите“. От имейлите става ясно, че българите са изразили готовност да построят българската част от трасето за своя сметка и са се отказали от гарантирани приходи до 2030 година с обещанието, че ще станем уж хъб на Балканите. Три години след построяването на българската секция на "Турски поток" „Булгартрансгаз“ транзитира по-малко газ от преди и държавата губи гарантирани приходи по 110 млн. лева на година.

„Ще спомена две имена от нашето разследване – Игор Минюхин и Александър Воробьов. Минюхин е бил в командировка в София всеки месец. От договарянето до готовия строеж. Двамата са част от руска организация, наречена „Институт по международна интеграция“. Този институт е неофициален инструмент за прокарване на руското влияние под търговска шапка. Този институт е в основата на всички преговори с България, Сърбия, Турция. Те са анализирали българското поведение, реакции, следяли са много стриктно дали българите ще направят това, което са обещали."

"Борисов си говори директно с руснаците, а те пък нареждат на БСП как да гласува"

И още:

"Един български депутат пита тези руснаци: „Ако един ден ни питат защо сме гласували така, какво да кажем?“ Този депутат от върл противник на „Турски поток“ става привърженик само в рамките на няколко седмици.

Между тези две позиции има едно посещение на Корнелия Нинова в Москва през 2019 година. Преди това посещение БСП е против строежа на "Турски поток".

След него БСП гласува единодушно в парламента за построяването му. В мейлите виждаме, че руснаците пишат, че от ГЕРБ са ги потърсили за помощ, за да минат нещата в пленарна зала. Тук виждаме две неща.

Борисов си говори директно с рунаците, а те пък нареждат на БСП как да гласува“, разкриха „Елфите“.

От вестник „Капитал“ допълниха, че близо 2000 чуждестранни работници работят по изграждането без разрешение. Има и смъртни случаи, които са покрити. Няма данни за издаване на работни визи за внос на такива работници в България. Загиналите са работели нощем в нарушение законодателството на България и са жертва на ПТП.

За това, че ДАНС знае за какво става дума, свидетелства и разследващият журналист от „Бърд“ Атанас Чобанов.

„През 2017 година ДАНС предупреждава със секретна справка първите хора в държавата – Борисов, Радев и Караянчева, че целта на руснаците е да заобиколят Украйна до 2020 г. и за България няма да има капка газ. Тоест, ако те бъдат изправени пред съд, не могат да пледират, че са се опитвали да защитят интересите на България, има реален документ, който ги предупреждава, че това не е така.“

Нелегално внесени работници, смъртни случаи, унищожени археологически находки

Той разказа и че когато започват публикациите на имейлите до Бабаков, подизпълнител на строителната фирма си изхвърля цялата документация на боклука. „Ние ги взехме, това са 50 папки с документи. В тях има буквално неща като:

„По трасето има археологически находки, които ще ни забавят - унищожете ги.“

Има имената на всички нелегално внесени работници, фактурите им, детайли, договори, сега работим по публикуването им.“

Любо Венков от „Боец“ пък припомни, че през годините са заснели многократно не само чуждите работици, а и руската охранителна фирма на строящата се тръба. Според тях тя е част от „Вагнер“.

Николай Марченко от „Бивол“ посочи, че единствената реакция досега е от Европейската прокуратура, която е конфискувала селскостопанска техника, защото е използвана не по предназначение на средствата, с които е купена.

“Освен археология по трасето са унищожени и гори без съответни документи и оценки. Българските регулатори се опитват да потулват тази тема. От документите излиза много сложна схема от офшорки и имената на трима олигарси. Двама руски и един унгарски. Единият олигарх е бивш представител на „Газпром“ в Унгария и връзката между Путин и Орбан. Другият олигарх е производителят на тръбите за "Газпром.“

Реалната цена на газопровода не е 3, а 4-4,5 млрд. лева, заяви още Марченко. Това е оскъпяване за сметка на бюджета. Привличат се компании, свързани с ГЕРБ и ДПС като подизпълнители. "Те редовно получават държавни поръчки, те са основни подизпълнители на държавни компании. Това е схема струваща над 4 млрд. лева за сметка на българския данъкоплатец“, заяви още той.

На пресконференцията стана ясно и че въпреки че се е самосезирала, СГП досега не е отчела никакъв напредък по разследването на този скандал.