На 3 юни 2017 г. българският министър на енергетиката Теменужка Петкова подписва с директора на "Газпром" Алексей Милер един от най-скандалните в новата ни история документи - Пътна карта, съгласно която "страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС".

Турски поток изключи Украйна от преноса на газ, подготвяйки така почвата за война срещу нея и бе построен рекордно бързо. Тази "Пътна карта" мистериозно изчезна и никой от кабинета ГЕРБ не можеше да каже какво пише в нея. Не можаха да я намерят и наследниците на Петкова в министерството, нито... прокуратурата.

Преди дни тази карта внезапно се появи в хакнатите мейли на сътрудника на зам.-шефа на руската Дума Александър Бабаков Евгений Зобнин. Става дума за документи, които Зобнин си е изпратил сам от служебния на личния си мейл, без да им сложи парола. Така те бяха хакнати лесно от разследващата украинска платформа InformNapalm. В част от тях става дума за България и по тази причина са били предадени за разкодиране на българската онлайн общност от експерти по киберсигурност и борба с дезинформацията "Елфите". Сред тези мейли е и изчезналата „Пътна карта“ за построяването на Турски, или както Бойко Борисов предпочита да го нарича – Балкански поток през България. Припомняме, че тази „Пътна карта“ послужи за основа за подписване на договора (преди мистериозно да изчезне).

„Пътната карта“ показва, че изграждането на "Турски поток" през България - газопровод, за който страната ни плати 3 млрд. лв., е било предварително уговорено и всички последвали процедури (търгове за капацитет, обществени поръчки, промени в енергийната стратегия и т.н.) са били изцяло проформа. На практика още от 2017 г. българските власти са следвали разписания в картата модел, без да има реални анализи за икономическите ползи за страната от реализирането на проекта, както и за риска за влияние и зависимостта от Москва.

Защо обаче „Пътната карта“ се появи точно сега? И има ли връзка с преговорите за правителство в момента?

Пред Асен Генов и неговото предаване „Контракоментар“, което се излъчва в YouTube, двама от българските „Елфи“ – Петко Петков и Светлозара Колева, разясниха подробно какво са разкодирали досега. Те обясниха и хронологията на разкритията си и че тя не е свързана с никакви актуални политически събития у нас.

Петко Петков: До нас първоначалната извадка от InformNapalm достигна на 29 февруари тази година. Самата извадка представлява 20 входящи и изходящи писма от пощата на Евгений Зобнин. Той е сътрудник на Александър Бабаков, който е зам-председател на Думата.“

Бабаков е сред политиците, които попадат в списъка със санкционирани руснаци. Последно е бил в България 2014 година. Зобнин е бивш охранител и сътрудник на Бабаков, който се издига до негов асистент. Той не е публична личност или човек, който взима решения, а изпълнява предимно задачи на секретарка. Допуснал е чисто човешка грешка, забравяйки да кодира мейлите, които си препраща от телефона на компютъра и така става уязвим за хакерите.

Изтекла е цялата му поща, която стана достояние и бе публикувана от InformNapalm през януари. От платформата засичат честото споменаване на България в тези мейли и се свързват с Петков, за да му ги предадат за разкодиране у нас.

„Отне два дни да разкодираме една част от тях. След това открихме имейл с пътната карта и съобщение за това наше откритие публикувахме 10 часа след като видяхме мейлите“, казва той.

Светлозара Колева: Ние като получихме документите толкова бяхме концентрирани да видим какво има в тях, че въобще не сме следили какви са новините до момента. Аз даже се изненадах от упреците, че е точно преди преговорите за нов кабинет. Преди 10 дни Петко направи едно участие в „Дарик“ при Мария Черешева, в което обясни нашата съвместна работа по съвсем друг казус. Ние работехме по свързаността на тролските коментари във facebook и YouTube. Буквално няколко часа след това получи съобщение от InformNapalm. Те му казаха, че са хакнали тези мейли и във файловете виждат, че се говори и за България, но нямат време да разкодират точно това.

InformNapalm e сериозна медия, призната като легитимна от ЕС, ЕК, НАТО, уточнява Колева. "Просто случайност е, че са чули Петко по „Дарик“ и няколко часа по-късно му писаха, че могат да му дадат да разкодира специално частта за България. Възможно най-бързо техническите специалисти започнаха да работят по разкодиране на файловете. А самата Пътна карта беше тема, която решихме след обсъждане с другите "елфи", че може би това трябва да се търси, след като картата е изчезнала от няколко години."

Българските "елфи" разкриват буквално пътечка от български политици, които комуникират с Бабаков и Зобнин. Те споменават определени български политици.

На 29 май 2017 година виждаме по мейлите, че Зобнин е изпратил пътната карта. Последните корекции по нея е правил Владимир Малинов, шеф в този момент на „Булгартрансгаз“.

В корекциите на файла се вижда и още един служител на „Булгартрансгаз“, който прави корекции. Проверихме в линкедин, този служител още си работи там, посочват.

Коректен ли е документът?

Това е документът, който е пратен за подписване. Нямаме го след подписа, там Теменужка Петкова трябва да излезе и да каже това ли е крайният вариант или не е. Но има снимки на подписания документ и ако се наложат снимки от показвания от "елфите" документ и снимка на договора, който Петкова подписва, се вижда, че те напълно съвпадат.

От хакнатите мейли се вижда и че руската страна много бърза с подписването и изпълнението на проекта, така че не е била заинтересована да има много поправки. Може да се спекулира, че още към онзи момент Москва е планирала вече войната с Украйна и това пришпорване на проекта е по тази причина.

От мейлите се вижда още, че през 2018 година руснаците споменават, че в България ще се произвеждат тръби за газопровод. В България по това време дори още не се обсъжда какъвто и да е газопровод, а руснаците вече са планирали дори производството на тръбите. В същото време и българският парламент започва услужливо да приема промени, които да направят възможен този проект, макар че у нас още никой не говори за него.

През декември 2018 година е обявен търг за строежа на газопровода. Участват фирмата „Аркад“ от Саудитска Арабия, също един консорциум от германската фирма „Макс Щрайхер“ и италианската „Бунати“, както и руското представителство ТМК. От „Аркад“ печелят с 1,1 млрд евро, които дават за строежа. На второ място е ТМК, предлагайки 1,6 млрд. евро. Разликата е значителна. Обаче само „Щрайхер“ и „Бунати“ са тези, които наистина са способни да изградят газопровода, защото включват в проекта си и инженеринга, и единствени могат да произвеждат компресорни станции.

През май 2019 година „Булгартрансгаз“ отказва да подпише с „Аркад“ под предлог, че има липсващи документи. Не са представили банкови гаранции и доказателства за опит в строенето на газопроводи, казват от българската страна.

В същото време в парламента се правят промени, които да позволят вторият да спечели търга. „Булгартрансгаз“ обявява ТМК за печеливши. Любопитна подробност е, че ТМК е регистрирана в Люксембург и зад нея стои санкционираният олигарх Димитър Попянин.

„Аркад“ оспорва решението пред КЗК и комисията й дава право на 27 юни 2019 г. КЗК постановява, че „Аркад“ е спечелилилата конкурса и тя трябва да строи. Това решение на КЗК изненадва руснаците.

На 1 юли 2019 г. руснаците се срещат с  министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Лина Нуредин. Искат да построят газопровода и предлагат на арабската компания да стане подизпълнител. Руснаците обещават на „Аркад“, че ще ги компенсират по-нататък при следващи проекти.

На 1 август 2019 г. се състои в София първа среща между българската страна и руснаците. Руснаците смятат да назначат като подизпълнители останалите двама участници в конкурса. Българите ги предупреждават, че това е незаконно по регулациите на ЕС от 2014 г., според които не може една фирма да доставя газ, да отговаря за транспорта и да го продава.

На 1 септември 2019 г. Борисов се среща с Лина Нуредин. От мейлите се вижда, че руснаците знаят какво е говорено на тази неофициална среща. Борисов иска партньорство с арабите. Казва им, че руснаците са поставили толкова кратки срокове за изпълнение на проекта, че няма как да ги изпълни. Той заявява и че предпочита „Аркад“ да е главен изпълнител на проекта. Той предлага „Аркад“ да предаде отговорността по първия етап от строежа, така че отговорността при провал да се носи само от руската страна. Това обаче не се получава.

Преди дни, запитан за разкритията на българските „елфи“, Борисов заяви, че лично американският президент му е казал, че трябва да се построи този газопровод. Президент тогава е Тръмп, който най-вероятно има интерес да подкрепи арабите да стъпят на европейския пазар, така че натискът все пак от „Аркад“ да вземат проекта вероятно е реален.

Руснаците реагират светкавично и през октомври Путин заминава на посещение в Саудитска Арабия, където Русия получава контрола над „Аркад“. Това става чрез внедряване в сделката на дружеството „Поларсон“. „Поларсон“ и „Аркад“ сключват сделка за съвместно управление, като „Поларсон“ всъщност е руската страна. В края на годината „Аркад“ прехвърля контрола изцяло на „Поларсон“.

От мейлите става ясно и че е създадено специална НПО за „влияние на общественото мнение“. Бюджетът й е огромен  - по 30 000 на месец. Тази НПО трябва да организира две конфенернции за турския поток - една в София и една в Истанбул. Всяка конференция има бюджет от по 150 000 евро. В София тя се провежда под домакинството на ТАСС, а партньор е БТА. Участник от българска страна е Румен Овчаров. Организатор на конференцията е Мира Баджева. Тя се провежда през април 2019.

Общият бюджет на руснаците за медийна обработка на общественото мнение е 498 000 евро. Предназначен е за три държави - България, Сърбия и Унгария. Целта на руснаците е да се пласират три опорки.

1. Украйна да се представи като ненадеждна дестинация през нея да преминава газопровод.

2. Да се твърди, че България ще стане газов хъб.

3. Да се говори, че ако тръбата минава през Украйна, това ще постави в риск енергийната независимост на страните от региона.

Според българските "елфи" от мейлите се вижда, че тогавашният български премиер Бойко Борисов най-вероятно е нарушил българското законодателство и това е причината тази "пътна карта" да не види бял свят и да изчезне мистериозно. До появата й в хакнатите мейли.