Общинските съветници в София ще си вдигнат възнагражденията четири пъти, а заплатата на кмета Васил Терзиев ще е три пъти по-висока.

Това става ясно от доклад, внесен от почти всички политически сили без ГЕРБ-СДС и "Възраждане", съобщава "Дневник".

По план това трябва да влезе в сила от 1 април, след заседанието на Столичния общински съвет на 28 март.

Според предложението заплатата на кмета на София трябва да се приравни с тази на министър (максимално допустимото според Закона за местното самоуправление) - тоест около 9500 лв.

Сега месечното възнаграждение на столичния кмет е 2900 лв. Още в предизборната кампания обаче Терзиев обяви, че го дава за обществени дейности и ще получава само лев.

Новите заплати на зам.-кметовете на общината и на 24-те районни кметове ще са 7592 лева, което е 80% от новата на кмета на общината, посочва още "Дневник".

На база кметската заплата се формира и заплатата на председателя на Столичния общински съвет, която става 8541 лева, а всеки от 61-те общински съветници ще получава 5978 лева. Досега те вземаха основно възнаграждение около 1500 лева.

Вносители на предложението са Цветомир Петров, председател на Столичния общински съвет ("Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София"), Вили Лилков от "Синя София", Севделина Петрова, отцепник от "Възраждане", Борис Бонев (ПП-ДБ-С), Иван Таков от БСП и Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Мотивът: възнагражденията не са актуализирани от 2014 г., а инфлацията расте.